Hyppää pääsisältöön

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Voit hakea asumisoikeusasuntoa, jos olet täyttänyt 18 vuotta etkä omista paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa tai varoja sellaisen hankkimiseen. Yli 55-vuotiailla tätä varallisuusrajaa ei ole. Varallisuutta ei huomioida, jos vaihdat asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015. Kerava liittyi yhteiseen hakualueeseen 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017.

1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa, josta se on haettu.

Kun olet saanut järjestysnumeron, tutustu asumisoikeusasuntoja omistaviin yhtiöihin ja hae asuntoa yhtiöiden verkkosivuilla. Jokaiselle yhtiölle pitää tehdä oma erillinen asuntohakemus.

Hae tai tarkista järjestysnumero

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset järjestysnumeron. Voit hakea järjestysnumeroa kolmella eri tavalla: sähköisessä asiointipalvelussa, verkkolomakkeella tai tulostettavalla lomakkeella.

Sähköisessä asiointipalvelussa voit hakea uutta järjestysnumeroa tai tarkastella voimassa olevia järjestysnumeroitasi. Saat asiointikansion tapahtumista ilmoituksen sähköpostiisi. Huomaa, että sähköposti-ilmoituksessa ja hakemuksen otsikon perässä oleva numero on asiointikansion asianumero, ei asumisoikeuden järjestysnumero.

Kun avaat asiointikansiossa hakemuksesi tiedot, saat näkyviin kaikki voimassa olevat järjestysnumerosi.

Verkkolomakkeella voit hakea järjestysnumeroa ilman vahvaa tunnistautumista. Muistathan ilmoittaa lomakkeella sähköpostiosoitteesi, niin saat numeron seuraavana arkipäivänä sähköpostiisi.

Voit tarkistaa voimassa olevat numerosi verkkolomakkeella vahvasti tunnistautumalla.

Voit tarkistaa numerosi myös ottamalla yhteyttä asumisoikeusasioiden neuvontaan.

Käsittelyaika

Saat järjestysnumeron seuraavana arkipäivänä.

Voimassaoloaika

Järjestysnumero on voimassa 31.12.2023 saakka, jos numeroa ei ole sitä ennen käytetty.

Sulje
Verkkoasiointi

Asumisoikeuden järjestysnumerot, sähköinen asiointipalvelu

Vaatii tunnistautumisen

Palvelu saatavilla joka päivä ympäri vuorokauden

Puhelinpalvelu

Puhelinpalvelu

Avoinna ma-to 09-11

Call charge:

pvm/mpm

Tarkemmat ohjeet asumisoikeusasunnon hakemiseen

Tarvitset asumisoikeusasunnon hakemiseen järjestysnumeron.

Voit hakea järjestysnumeroa sähköisessä asioinnissa. Tarvitset asiointiin pankkitunnukset.
Saat järjestysnumerosta tiedon asiointikansioon. Siirry sähköiseen asiointiin tästä .

Voit hakea järjestysnumeroa myös verkkolomakkeella , jolloin et tarvitse pankkitunnuksia. Järjestysnumero lähetetään lomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Voimassa olevista järjestysnumeroista saat tiedon vahvasti tunnistautumalla.

Voit hakea järjestysnumeron myös tulostamalla hakemuslomakkeen ja toimittamalla sen täytettynä lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Asumisoikeuslain uudistuksen vuoksi järjestysnumerosi on voimassa 31.12.2023 saakka, jos numeroa ei ole sitä ennen käytetty. 

Kun haet asuntoa, on järjestysnumerosi voimassa siihen asti, kunnes olet allekirjoittanut asumisoikeussopimuksen ja maksanut asumisoikeusmaksun. 

Menetät järjestysnumeron, jos kieltäydyt kolme kertaa jo hyväksymästäsi asuntotarjouksesta siinä vaiheessa, kun yhtiö on varannut asunnon sinulle ja lähettänyt asumisoikeuden hyväksymisesityksen kaupungille ja kaupunki on tehnyt tästä hyväksytyn päätöksen. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos yhtiö on varannut asunnon sinulle etkä enää pyynnöistä huolimatta vastaa yhtiön yhteydenottoihin tai jätät toimittamatta pyydetyt lisäselvitykset. Menetetyn järjestysnumeron tilalle voit hakea uuden järjestysnumeron.

Teethän hakemuksen huolella, koska sitä ei voi jälkikäteen muokata.

Sulje

Järjestysnumeroa hakiessasi valitse kunta, josta ensisijaisesti haet asuntoa. Voit kuitenkin hakea asuntoa myös muista kunnista.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015. Kerava liittyi yhteiseen hakualueeseen 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017. 

1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa tai hakualueella, josta se on haettu.

Sulje

Kun olet saanut järjestysnumeron, tutustu asumisoikeusasuntoja omistaviin yhtiöihin ja hae asuntoa yhtiöiden verkkosivuilla (katso listaus asumisoikeusyhtiöistä). Samalla hakemuksella ei voi hakea asuntoa moneen yhtiöön, joten tee jokaiselle yhtiölle oma erillinen asuntohakemus.

Sulje

Kun olet jättänyt hakemuksen asumisoikeusyhtiölle, jää odottamaan asuntotarjousta. Jos sinulle tarjotaan asuntoa ja olet siitä kiinnostunut, voit hyväksyä tarjouksen ilman, että se sitoo sinua asunnon ostamiseen. Sinulla on tässä vaiheessa myös mahdollisuus käydä katsomassa tarjottua asuntoa. Jos sinulla on kiinnostuneista pienin järjestysnumero, yhtiö on sinuun yhteydessä ja varaa asunnon sinulle.

Sulje

Asumisoikeusyhtiö pyytää sinua toimittamaan varallisuusselvityksen (pdf) liitteineen. Helsingin kaupunki tarkastaa järjestysnumerosi ja varallisuutesi, mikäli olet alle 55-vuotias, sekä hyväksyy sinut asumisoikeusasunnon saajaksi.

Sulje

Allekirjoita sopimus asumisoikeusyhtiön kanssa. Asumisoikeusasunnosta pitää maksaa asumisoikeusmaksu. Sen lisäksi maksat vuokraan verrattavaa käyttövastiketta kuukausittain.

Voit asua asumisoikeusasunnossasi niin kauan kuin haluat. Asunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta. Kun luovut asunnosta, saat takaisin alkuperäisen asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Sulje