Vapaarahoitteiset vuokra-asunnot

Vapaarahoitteiset vuokra-asunnot ovat tavallisia vuokra-asuntoja, joissa ei ole kiireellisyysluokitusta tai varallisuusrajoja. Voit hakea asuntoa Oikotieltä, ja asunnon voi saada nopeastikin.

Tällä sivulla

Helsingin kaupunki omistaa suoraan noin 1000 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Välitämme vuosittain niitä joitain kymmeniä.

Vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin solmitaan toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus eikä niissä peritä vuokravakuutta. Asuntojen vuokrat ovat markkinavuokria ja hieman korkeammat kuin Hekan vuokra-asunnoissa.

Vapaarahoitteiset vuokra-asunnot sijaitsevat ympäri Helsinkiä. Ne ovat useimmiten yksittäisiä asuntoja tavallisissa asunto-osakeyhtiöissä (esimerkiksi Hitas-taloissa).

Vapaarahoitteisen vuokra-asunnon hakeminen

Hae vapaarahoitteista vuokra-asuntoa Oikotien kautta. Asuntoilmoituksessa on linkki asuntohakemukseen. Hakemuksen täyttämisen jälkeen tunnistaudu pankki- tai mobiilitunnuksin. Myös mahdollisen kanssahakijasi pitää tunnistautua ja vahvistaa asuntohakemus.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, käy tunnistautumassa vuokra-asunnon haun neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8. Tarvitset mukaan passin tai henkilökortin. Asuntohakemus on mukana asukasvalinnoissa vasta tunnistumiskäynnin jälkeen.

Päähakijana sinun tulee olla täysi-ikäinen ja sinulla pitää olla suomalainen henkilötunnus.

Voit päivittää hakemustasi halutessasi, jolloin se korvaa aikaisemmin lähetetyn hakemuksen. Vanhentunutta hakemusta ei voi päivittää tai kopioida, vaan silloin sinun on tehtävä uusi hakemus.

Voimassaoloaika

Hakemus on voimassa 3 kuukautta (90 päivää) sen jättämisestä tai muutosten tekemisestä.

Asuntojen hakeminen ja välitys on maksutonta, eikä asunnon vastaanottajalta peritä vuokravakuuksia tai muita takuumaksuja.

Asioi verkossa

Hae vapaarahoitteista vuokra-asuntoa

Voit tarkastella, muokata ja vahvistaa asuntohakemuksia vuokra-asunnon haun palvelussa.

Vaatii tunnistautumisen.

Tarkemmat ohjeet vapaarahoitteisen vuokra-asunnon hakemiseen

Aloita asunnonhaku tutustumalla vapaana oleviin asuntoihin Oikotiellä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Valitse asunto tai asunnot, joita haluat hakea. Valitsemiesi asuntojen tiedot kannattaa jättää näkyviin selaimeen tai ottaa ylös (osoite, pinta-ala ja vuokra), sillä tarvitset tietoja kun täytät hakemusta. 

Kannattaa myös perehtyä usein kysyttyihin kysymyksiin tällä sivulla ja asuinalueisiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) etukäteen.

 Täytä vapaarahoitteisen asunnon hakemus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Pääset lisäämään sinua kiinnostavat asunnot hakemukselle haettavan asunnon tiedot -sivulla.

Lisää hakemukseen henkilökohtainen sähköpostiosoite, joka on vain sinun käytössäsi.

Asuntoja voivat hakea vain henkilöasiakkaat, eli eivät esimerkiksi yritykset.

Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää) kerrallaan. Jos teet hakemukseesi muutoksia tai teet uuden hakemuksen, korvaa se edellisen hakemuksesi.

Hakemuksen jättämisen jälkeen sinä (ja mahdollinen kanssahakijasi) saat sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Huomaa, että sinun (sekä mahdollisen kanssahakijasi) tulee vahvistaa hakemuksesi vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella hakemuksen vahvistamissivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnassa.  Jos et vahvista hakemustasi heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, saat sähköpostiisi muistutusviestin.

Jos sinä (tai mahdollinen kanssahakijasi) et pysty tunnistautumaan sähköisesti, käy vuokra-asunnon haun neuvonnassa, ja todista henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (passi tai henkilökortti). Jos tunnistaudut neuvonnassa, tarvitset henkilökohtaisen sähköpostin tunnistautumista ja rekisteröitymistä varten.

Kun sinä (ja mahdollinen kanssahakijasi) olet vahvistanut hakemuksesi vuokra-asunnon haku -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jää odottamaan mahdollista asunnon vapautumista.

Jos haluat lisätä asuntoja hakemuksellesi tai tilanteesi ja toiveesi muuttuu, voit tehdä muutoksia hakemuksellesi vuokra-asunnon haku -palvelussa. Muista, että sinun ja mahdollisen kanssahakijasi pitää vielä vahvistaa muokattu hakemus.

Ohjeet hakemuksen muokkaamiseen:

  1. Kirjaudu sisään vuokra-asunnon haku -palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Valitse asuntohakemus, jota haluat muokata

  3. Valitse hakemuskoosteen lopusta "Siirry muokkaamaan hakemusta"

  4. Käy läpi hakemuksesi tiedot ja tee tarvittavat muutokset

  5. Tarkista tietosi yhteenvetosivulta ja lähetä hakemus

  6. Jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa, vahvista se tunnistautumalla sähköisesti tai kirjautumalla palveluun uudelleen. Myös kanssahakijasi on vahvistettava hakemus osaltaan.

Aina kun muokkaat hakemustasi, sen voimassaoloaika jatkuu kolmella kuukaudella. Kun lisäät hakemuksellesi lisää haettavia asuntoja, hakemus päivittyy ja se on voimassa taas kolme kuukautta (90 päivää) hakemuksen päivittämisestä eteenpäin.

Jos vapaarahoitteisen vuokra-asunnon hakemuksesi vanhenee, tulee sinun tehdä uusi hakemus. Voit myös perua hakemuksesi samassa palvelussa. Tällöin hakemuksesi voimassaolo lakkaa välittömästi.

Huomaathan, että vain sinä voit muokata hakemuksellasi olevia tietoja, eivät asuntoneuvojamme.

Mikäli tulet valituksi, saat sähköpostiisi asuntotarjouksen sekä tekstiviesti-ilmoituksen. 

Tarvittaessa pyydämme hakijoita toimittamaan meille vähintään 12 kuukauden oleskeluluvan tai rekisteröintitodistuksen.

Asuntotarjouksen mukana saat vuokranantajasi yhteystiedot, jotta voit sopia asunnon näytöstä ja vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Sinulla on kolme arkipäivää aikaa tutustua asuntoon ja päättää asunnon vastaanottamisesta. 

Usein kysytyt kysymykset

Vapaarahoitteisia asuntoja voi hakea kuka vaan, jolla on suomalainen henkilötunnus. Hakijalla tulee olla vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus. 

Huomioithan, että asukasvalintoja tehtäessä emme pysty huomioimaan hakijoiden mahdollisia aikaisempia vuokrasopimuksia tai sitoumuksia. Tästä syystä on mahdollista, että vuokrien maksussa tulee päällekkäisyyttä. 

Asukasvalinnat tehdään sitä mukaa kun hakemuksia saapuu ja sopiva asukas on löytynyt. 

Et voi. Vapaarahoitteisen vuokra-asunnon hakeminen onnistuu vain vahvan tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Pääsääntöisesti ei. Ainoastaan vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai EU-kansalaisen rekisteröintitodistus pitää toimittaa meille asuntotarjouksen jälkeen. 

Jos haluat vaihtaa toiseen vapaarahoitteiseen asuntoon, asuntoa haetaan tutustumalla asuntoihin Oikotiellä ja täyttämällä hakemus vapaarahoitteiseen asuntoon. Vapaarahoitteisissa asunnoissa vaihtajille ei ole omaa hakemusta.  

Voit olla yhteydessä vuokranantajaan. Asuntotarjouksen mukana saat vuokranantajasi yhteystiedot, jotta voit sopia asunnon näytöstä ja vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Sinulla on kolme arkipäivää aikaa tutustua asuntoon ja päättää asunnon vastaanottamisesta. 

Vuokravelat ja asumisesta vuokranantajalle aiheutuneet velat voivat olla este asuntotarjouksen saamiselle. 

Palvelupisteet

Asumisen palvelut, vuokra-asunnon haun neuvonta

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki