Hae lyhytaikaista vuokra-asuntoa

Helsingin kaupungin lyhytaikaiset vuokra-asunnot on tarkoitettu henkilöille, joilla on tarve asua joitakin kuukausia muualla kuin kotonaan, esimerkiksi putkiremontin, työkomennuksen tai työharjoittelun vuoksi.

Tällä sivulla

Lyhytaikaiset vuokra-asunnot ovat kohtuuhintaisia ja sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä. Tällä hetkellä lyhytaikaisia vuokra-asuntoja tarjolla Itä- ja Kaakkois-Helsingin alueilta.

Eniten tarjolla on kaksioita, mutta välitämme myös yksiöitä ja perheasuntoja. Lyhytaikaiset vuokra-asunnot ovat kalustamattomia.

Lyhytaikaisten vuokra-asuntojen vuokrasopimukset ovat pituudeltaan kahdesta viiteen kuukautta ja päättyvät pääsääntöisesti kuukauden lopussa.

Lyhytaikaisessa vuokrauksessa ei noudateta Hekan vuokra-asuntojen asukasvalintakriteerejä, varallisuusrajoja tai erityisasuntokohteiden ehtoja. Välitämme vuosittain noin 200 lyhytaikaista asuntoa.

Lyhytaikaisen vuokra-asunnon hakeminen

Hae lyhytaikaista vuokra-asuntoa Oikotien sivujen kautta. Asuntoilmoituksessa on linkki asuntohakemukseen. Hakemuksen täyttämisen jälkeen tunnistaudu pankki- tai mobiilitunnuksin. Myös mahdollisen kanssahakijasi pitää tunnistautua ja vahvistaa asuntohakemus.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, käy tunnistautumassa vuokra-asunnon haun neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8. Tarvitset mukaan passin tai henkilökortin. Asuntohakemus on mukana asukasvalinnoissa vasta tunnistautumiskäynnin jälkeen.

Voimassaoloaika

Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää) sen jättämisestä tai muutosten tekemisestä.

Asuntojen hakeminen ja välitys on maksutonta, eikä asunnon vastaanottajalta peritä vuokravakuuksia tai muita takuumaksuja.

Tarkemmat ohjeet lyhytaikaisen vuokra-asunnon hakemiseen

Aloita asunnonhaku tutustumalla tarjolla oleviin asuntoihin Oikotiellä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kun olet valinnut Oikotieltä asunnon jota haluat hakea, jätä valitsemasi asunnon tiedot näkyviin selaimeen tai ota asunnon tiedot (osoite, pinta-ala ja vuokra) ylös. Tarvitset asunnon tietoja kun täytät hakemusta.

Suosittelemme myös tutustumaan usein kysyttyihin kysymyksiin tällä sivulla asunnon hakua aloittaessasi.

Täytä lyhytaikaisen asunnon hakemus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Pääset lisäämään sinua kiinnostavat asunnot hakemukselle haettavan asunnon tiedot -sivulla.

Mikäli samantyyppisiä asuntoja on paljon vapaana, haettavana on vain muutamia esimerkkiasuntoja. Hakemukselle kannattaa lisätä mahdollisimman laajat toivealueet, jotta voimme mahdollisuuksien mukaan kohdistaa hakemuksen myös muihin vastaaviin vapautuviin asuntoihin.

Perustele hakemuksessasi lyhytaikaisen asumisen tarve ja todista se lähettämällä pyydetyt liitteet kun myöhemmin vastaat saamaasi asuntotarjoukseen.

Merkitse hakemukseen tarkasti, mille ajanjaksolle tarvitset asuntoa. Asunnontarpeen tulee täsmätä hakemukselle lisättyjen asuntojen vuokra-aikaan.

Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää) kerrallaan. Jos teet hakemukseesi muutoksia tai teet uuden hakemuksen, korvaa se edellisen hakemuksesi.

Asuntoja voivat hakea vain henkilöasiakkaat, eli eivät esimerkiksi yritykset.

Hakemuksen jättämisen jälkeen sinä (ja mahdollinen kanssahakijasi) saat sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Huomaa, että sinun (ja mahdollisen kanssahakijasi) tulee vahvistaa hakemuksesi vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnassa.

Jos sinä (tai mahdollinen kanssahakijasi) et pysty tunnistautumaan sähköisesti, voit tehdä sen käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa, ja tunnistautua todistamalla henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti).

Kun sinä (ja mahdollinen kanssahakijasi) olet vahvistanut hakemuksesi vuokra-asunnon haku -palvelussa, jää odottamaan mahdollista asunnon vapautumista.

Jos haluat lisätä asuntoja hakemuksellesi tai tilanteesi ja toiveesi muuttuvat, voit tehdä muutoksia hakemuksellesi vuokra-asunnon haku -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Muista, että sinun ja mahdollisen kanssahakijasi pitää vielä vahvistaa muokattu hakemus.

Ohjeet hakemuksen muokkaamiseen:

  1. Kirjaudu sisään vuokra-asunnon haku -palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Valitse asuntohakemus, jota haluat muokata

  3. Valitse hakemuskoosteen lopusta "Siirry muokkaamaan hakemusta"

  4. Käy läpi hakemuksesi tiedot ja tee tarvittavat muutokset

  5. Tarkista tietosi yhteenvetosivulta ja lähetä hakemus

  6. Jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa, vahvista se tunnistautumalla sähköisesti tai kirjautumalla palveluun uudelleen. Myös kanssahakijasi on vahvistettava hakemus osaltaan.

Aina kun muokkaat hakemustasi, sen voimassaoloaika jatkuu kolmella kuukaudella. Kun lisäät hakemuksellesi lisää haettavia asuntoja, hakemus päivittyy ja se on voimassa taas kolme kuukautta (90 päivää) hakemuksen päivittämisestä eteenpäin.

Jos lyhytaikaisen vuokra-asunnon hakemuksesi vanhenee, sinun pitää tehdä uusi hakemus. Voit myös perua hakemuksesi samassa palvelussa. Tällöin hakemuksesi voimassaolo lakkaa välittömästi.

Huomaathan, että vain sinä voit muokata hakemuksellasi olevia tietoja, eivät asuntoneuvojamme.

Mikäli tulet valituksi, saat sähköpostiisi asuntotarjouksen sekä tekstiviesti-ilmoituksen. Toimita tämän jälkeen todistus lyhytaikaisen asunnon tarpeesta ja kestosta. Saamasi asuntotarjous sisältää ohjeet liitteiden toimittamista varten.  

Esimerkkejä pyydetyistä liitteistä:  

  • Todistus putkiremontin aikataulusta 

  • Työsopimus tai muu todistus määräaikaisen työsuhteen kestosta

  • Valmistuvan asunnon kauppakirja, josta käy ilmi, mikä päivä asunto vapautuu

  • Todistus 12 kuukauden oleskeluluvasta tai rekisteröintitodistus.  

Asuntotarjouksen mukana saat vuokranantajan yhteystiedot, jotta voit sopia asunnon näytöstä ja määräaikaisen vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Sinulla on kolme arkipäivää aikaa tutustua asuntoon ja päättää asunnon vastaanottamisesta.

Usein kysytyt kysymykset

Lyhytaikaisia asuntoja voivat hakea ne, joilla on tarve asua muutama kuukausi muualla kuin kotonaan esimerkiksi putkiremontin, työkomennuksen tai työharjoittelun vuoksi.  

Ehtona lyhytaikaisen asunnon vuokraukselle on, että hakijalla on jo valmiiksi tiedossa vakinainen asunto, jonne muuttaa tai palata lyhytaikaisen vuokrausjakson päätyttyä.  

Lyhytaikaisten asuntojen hakijoilta edellytetään säännöllisiä tuloja ja kunnossa olevia luottotietoja. Hakijalla tulee olla vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus.  

Lyhytaikaisia asuntoja ei vuokrata Hekan asukkaille väistöasunnoiksi. Heka hankkii omille vuokralaisilleen väistöasunnot silloin, kun asunnossa ei ole mahdollista asua ison remontin aikana.

 

Valitsemme asukkaat saapuneiden hakemusten perusteella. Tarjoamme yksittäiselle hakijalle vain yhtä asuntoa kerrallaan.   

Etusijalla ovat hakijat, joiden asunnontarve kattaa mahdollisimman pitkän ajan asunnon vuokrausajasta.

Lyhytaikaiset asunnot ovat Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) asuntoja. Lyhytaikaisesti vuokrattavat asunnot ovat tyhjillään, koska ne on varattu Hekan asukkaille väistöasumista varten. Väistöasuntoja tarjotaan Hekan asukkaille silloin, kun heidän omaan asuntoon tulee putkiremontti tai laaja peruskorjaus. Kun nämä Hekan asukkaille varatut asunnot ovat tilapäisesti tyhjillään, niitä voidaan vuokrata muille lyhytaikaiseen tarpeeseen. 

Et voi. Lyhytaikaisen vuokra-asunnon hakeminen onnistuu vain vahvan tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos asunnontarpeesi on alkamassa vasta usean kuukauden päästä, lyhytaikaisia asuntoja ei välttämättä vielä ole haettavissa sopivalle ajalle. Asuntotarjontamme tarkentuu vasta lähempänä vuokrausajankohtaa.  

Asuntojen ilmoituksissa on ilmoitettu millä aikavälillä mikäkin asunto on vapaana. Kun löydät Oikotieltä asunnontarpeesi ajankohtaan sopivia asuntoja, kannattaa jättää hakemus. 

Ilmoitamme asuntotarjouksesta sähköpostilla ja tekstiviestillä. Asukkaaksi valittu saa ensin ehdollisen asuntotarjouksen, jonka yhteydessä pyydetään toimittamaan liitteet, kuten todistuksen lyhytaikaisesta asunnontarpeesta.

Mikäli emme saa liitteitä pyydetyssä ajassa, asuntotarjous raukeaa ja asuntoa tarjotaan seuraavalle hakijalle. 

Kun olemme vastaanottaneet ja tarkistaneet vaaditut asiakirjat, lähetämme vahvistetun asuntotarjouksen. Tämän jälkeen voit päästä katsomaan asuntoa ja kirjoittamaan vuokrasopimuksen ottamalla ensin yhteyttä Hekan alueyhtiöön. 

Et voi saada asuntotarjousta. Tarjoamme lyhytaikaisia asuntoa vain hakijoille, joilla ei ole luottotietomerkintöjä.

Palvelupisteet

Asumisen palvelut, vuokra-asunnon haun neuvonta

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki