Upplev Alexander Reichsteins ljuskonstinstallation på stadsmuseet

Den omslutande ljuskonstutställningen är baserad på konstnären Alexander Reichsteins intresse för historia och tidigare generationers öden. Den skimrande installationen bjuder in besökarna att resa tillbaka i tiden i ett album med fotografier. Verken visas från den 15 mars till den 7 april 2024.
Upptäck Alexander Reichsteins immersiva installation på stadsmuseets fjärde våning. Bild: Henri Tuomi / Helsingin kaupunginmuseo
Upptäck Alexander Reichsteins immersiva installation på stadsmuseets fjärde våning. Bild: Henri Tuomi / Helsingin kaupunginmuseo

Utställningslokalen på stadsmuseets fjärde våning förvandlas från och med den 15 mars till ett förstorat, lysande fotoalbum. Den Moskvafödde konstnären Alexander Reichstein (f. 1957) ställer ut ljuskonstverk där gamla fotografiers kanter och figurer ritas upp med tunna linjer. Installationen består av storskaliga reproduktioner av bilder som svävar i rymden utan plan eller bas. Verken bjuder in besökarna att minnas sina egna förgångna släktingar.

Okänt familjealbum(Länk leder till extern tjänst) är baserad på konstnärens utforskande av sitt familjefotoalbum.

– Var och en av oss har erfarenhet av att bläddra i gamla fotoalbum. När vi tittar på gamla fotografier reser vi tillbaka i tiden. Många av personerna på bilderna är okända, omständigheterna kring bilderna är mystiska och datumen är felaktiga. Personerna på de gamla fotografierna tittar också på oss och försöker berätta något för oss, säger Reichstein.

Utställningen har ett ljudlandskap skapar av Petri Laakso. Verket kombinerar Max Richters musikverk Sleep med mumlanden på olika språk och viskningar, tal och sång av män, kvinnor och barn.

Det är fritt inträde till utställningen.