Ungdomarnas initiativ och projektplan för campus i Kasåkern i stadsfullmäktige

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 3 november. På agendan står bland annat initiativ från ungdomar och projektplanen för Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Istuntosalin ovi.

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 3 november. På agendan står bland annat initiativ från ungdomar och från övriga kommuninvånare, projektplanen för Stadin ammatti- ja aikuisopisto campus Kasåker samt ledamöternas motioner.

Ungdomarna har lämnat in 17 initiativ. Nästan hälften av initiativen har tagits av medlemmar i ungdomsrådet.

Ungdomsrådet poängterar att svarstiden på tre månader har försummats nästan varannan gång. Svaren har som mest dröjt upp till fem månader. Detta försvagar ungdomarnas tro på att kanalen fungerar och har någon verkan.

Ett tema som tydligt kommer fram i ungdomarnas initiativ är oron för klimatet och miljön. Fyra stycken initiativ gällde den närliggande naturen, återvinning och ansvarsfull produktion av skolmat.

Ungdomsrådet anser att stadens svar på initiativen inte förmedlar samma oro för miljön och klimatförändringen som ungdomarna känner, vilket oroar ungdomsrådet mycket.

Projektet i Kasåker gäller ett nybygge av utbildningslokaler för Stadin ammatti- ja aikuisopisto på adressen Pluggränden 3/Holkvägen 5.  Institutets nuvarande lokaler i Botby, Hertonäs och Mellungsby är i dåligt skick, de inte längre tillräckliga och motsvarar inte undervisningens funktionella mål.

De nya lokalerna på campus planeras för cirka 3 000 närvarande studerande. Det totala antalet studenter är ca 4 500. Projektet genomförs som en projektallians och det är meningen att nybyggnaden tas i bruk i januari 2026.

Sammanträdet börjar klockan 18 och kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen. Sammanträdet kan också ses senare som inspelning på Helsingforskanalen.

Fullmäktiges beslut kan följas i ett fält under sändningsvyn på Helsingforskanalen. Efter sammanträdet meddelas också om besluten i stadsfullmäktiges beslutsmeddelande.

Delta i diskussionen på Twitter under hashtaggen #helvaltuusto.

Läs mer:

Stadsfullmäktiges föredragningslista 03.11.2021
Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst)