Till östra delen av Södra hamnen planeras förnyelser – en havsnära parkgata livar upp promenadcentrumet

Helsingfors stad utarbetar för östra delen av Södra hamnen planeringsprinciper med vilka man styr utvecklingen av markanvändningen i området under de kommande åren. Målet är att genom att utvidga promenadcentrumet till strandområdet i östra delen av Södra hamnen skapa nytt stadsrum som stärker innerstadens havsnära kvaliteter och upplevelserikedomen på Skatudden. Stadsinvånarna kan delta i planeringen genom att kommentera ämnet på ett webbmöte och i Kerrokantasi (Säg din åsikt) -enkäten.
Planeringsområdet i östra delen av Södra hamnen på kartan. Bild: Helsingfors stad Bild: Kuva: Helsingin kaupunki
Planeringsområdet i östra delen av Södra hamnen på kartan. Bild: Helsingfors stad Bild: Kuva: Helsingin kaupunki

Enligt stadsstrategin ska Södra hamnen utvecklas till ett upplevelserikt centrum, där kultur och fritid är kraftigt närvarande. Målet är att utveckla Skatuddskajen till en parkgata som leder från Salutorget till Skatuddens hamnområde och att ansluta området till det promenadvänliga centrumet. Södra hamnen utgör en del av det havsnära Helsingfors ikoniska nationallandskap som utvecklas utifrån kulturmiljöns utgångspunkter och områdets värden.

I planeringsprinciperna föreslås att havsbadet i området ska utvecklas till en permanent del av de havsnära funktionerna i Södra Hamnen. Till området kan man också anvisa lokaler för kultur- och evenemangsverksamhet samt olika evenemang. Mångsidiga tjänster på gatuplan och i gatuutrymmet stöder trivsamheten i promenadmiljön.

Utsikterna som öppnar sig från land och hav vårdas

I planeringsprinciperna anvisas till området också platser som är lämpliga för nybyggnad. Det nya kompletteringsbyggandet anpassas till den värdefulla stadsbilden och siluetten så att Helsingfors havsnära och igenkännliga nationallandskap bevaras.

Man fäster särskild uppmärksamhet vid de unika utsikterna i viken vid Södra hamnen både från havet och landet. Stadsbilden som präglas av empirefasader tryggas. De viktiga utsikterna som öppnar sig från Södra hamnens stränder, havet och gatorna på Skatudden bevaras.

Havsbadet utvecklas till en permanent del av området

Som en del av utvecklingen av området föreslås också att havsbadet ska bli en permanent del av de havsnära funktionerna i Södra hamnen. Havsbadet Allas Sea Pool på Skatuddskajen ansöker om utvecklingsreservering för planering av ett permanent projekt.

Man avser planera ett större, flytande spaområde, välbefinnande- och motionstjänster samt en evenemangsplats för åretruntanvändning till området. Funktionerna avses placeras i en ny, större byggnad om vars planering det ska ordnas en arkitekturtävling.

Utvecklingsreserveringen går vidare till beslutsfattande tillsammans med planeringsprinciperna i början av sommaren 2023.

Man vill involvera stadsinvånarna i planeringen

Om planeringen av Södra hamnens östra del önskas kommentarer och idéer också från invånare och alla som är intresserade av utvecklingen. Innehållet i och målen enligt planeringsprinciperna presenteras på ett webbmöte den 13 april 2023. Via webbenkäten Säg din åsikt kan du ställa frågor från och med den 30 mars.

Mer information och länk till webbmötet: Webbmöte för allmänheten – planeringsprinciperna för östra delen av Södra hamnen(Länk leder till extern tjänst)

I webbenkäten Kerrokantasi (Säg din åsikt) kan planeringen kommenteras i avsnitt för olika teman under perioden den 30 mars–19 april 2023. Svara på enkäten på kerrokantasi.hel.fi/etelasatamanitaosa(Länk leder till extern tjänst)

Södra hamnens östra del planeras som en del av en större helhet för Södra hamnen. Planeringen syftar till att komplettera området genom byggande och omvandla östra delen av Södra hamnen till ett mångsidigt strandområde som stöder upplevelserikedomen i centrumet. Planeringsprinciperna i sig möjliggör inget byggande och har inte laga kraft på det sätt som detaljplanerna. Planeringsprinciperna utgör dock grunden för planändringar och utvecklingen av området.