Stadsstyrelsens sektion för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet gav ett utlåtande om att bevara elev- och studerandevården vid fostrans- och utbildningssektorn

Vid sammanträdet 17.2 gav sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet stadsstyrelsen ett utlåtande om att bevara elev- och studerandev

På basis av lagstiftningen om reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet och förarbetet inför denna lagstiftning konstaterar sektionen att elev- och studerandevårdstjänsterna förblir en del av fostrans- och utbildningssektorn. Helsingfors bygger upp studerandevården på basnivå som en stark helhet där vårdtjänsterna för barn, unga och unga vuxna och fostrans- och utbildningssektorns studerandevård har gemensamma mål, tydliga samarbetsstrukturer och ett tätt och friktionsfritt samarbete. Enligt vårdreformens mål ska barn och unga erbjudas mer mentalvårdstjänster på basnivå i ett tidigare skede än i nuläget i sin vardagsmiljö i skolorna. Det ska också bli lättare att få tillgång till vård. Likaså ska staden fortsätta sina avtalsbaserade arrangemang med såväl privata som statliga skolor.

Utlåtandet ska behandlas i stadsstyrelsen.

Sektionen föreslår stadsstyrelsen en ändring av förvaltningsstadgan

Sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet föreslår stadsstyrelsen att förvaltningsstadgan ändras med beaktande av den strukturella ändringen av social- och hälsovårdssektorn samt räddningsväsendet.

Social-, hälsovårds- och räddningssektorn bildas 1.1.2023 för att uppfylla kraven på särredovisning i lagkomplexet om vården och förtydliga styrningen av den uppgiftshelhet som följer av lagstiftningen om vården. Sektorn kommer att ha en social-, hälsovårds- och räddningsnämnd med en räddningssektion samt en sektion för individärenden. Räddningsväsendet övergår från stadsmiljösektorn till den nya sektorn som en ny servicehelhet.

Ändringen ger upphov till ändringar i sektorchefens, räddningskommendörens och andra tjänsteinnehavares befogenheter.

Ändringen av förvaltningsstadgan ska behandlas i stadsstyrelsen.

Dessutom antecknade sektionen de aktuella rapporterna om ändringshelheten för social- och hälsovårdens och räddningsväsendets förvaltning och beslutsfattande, beredningen av social- och hälsovårdens servicestrategi och beredningen av HUS-sammanslutningens styrningsmodell.

Alla beslut av stadsstyrelsens sektion för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet kan läsas tills protokollet publiceras. Sektionens protokoll kan läsas här (på finska).

 

Sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet har som uppgift att styra genomförandet av reformen, förmedla förtroendevaldas synpunkter till beredningen och lägga fram behövliga beslutsförslag för stadsstyrelsen. Sektionen har bildats för en begränsad tid och fungerar fram till 31.12.2022.