Stadsfullmäktige godkände Helsingfors budget för år 2022

Budgeten garanterar en hållbar tillväxt i Helsingfors och dess investeringsnivå är rekordhög.

Stadsfullmäktige godkände Helsingfors stads budget för år 2022 och ekonomiplan för åren 2022–2024 på sitt sammanträde 8.12.

Budgeten garanterar en hållbar tillväxt i Helsingfors och dess investeringsnivå är rekordhög. Staden satsar på återhämtning från coronapandemin med hjälp av ansvarsfull ekonomi. De externa omkostnaderna i stadens resultaträkning ökar med 5,7 procent år 2022 jämfört med 2021 års budget. Sammanlagt 70 miljoner euro reserveras för åren 2022 och 2023 som en engångssatsning på återhämtningen från coronapandemin.

Helsingfors investeringar, inklusive affärsverken, uppgår till nästan 1,1 miljarder euro under det kommande året. Tack vare den rekordhöga investeringsnivån kan stadens invånarantal och ekonomi växa på ett hållbart sätt under 2020-talet.

Helsingfors stads attraktionskraft som arbetsgivare stärks och personalens välbefinnande främjas enligt strategin. I budgetförslaget styrs sammanlagt fem miljoner euro till löneutvecklingsprogrammet under 2022.

Kommunalskattesatsen på 18,0 procent förblir oförändrad. Intäkterna från kommunalskatten beräknas år 2022 uppgå till 2 950 miljoner euro. Detta är 3,5 procent mer än i prognosen för år 2021. Intäkterna från samfundsskatten beräknas år 2022 uppgå till 520 miljoner euro.

Mer om budgeten:

Budgeten
2022

Detaljplaneändring för Kvarteret Staren i Kampen

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Kvarteret Staren i Kampen. Detaljplaneändringen gäller yrkeshögskolan Metropolias tomt som Kojamo Abp köpt av staden. Efter att undervisningsverksamheten flyttat till Metropolias nya campusområde i Kvarnbäcken ändras ändamålet för kvarteret till bostäder, affärslokaler och verksamhetslokaler.

Det elektriska laboratoriets byggnad vid Albertsgatan görs om till bostäder. El- och maskinlaboratoriets byggnader vid Eriksgatan blir affärs- och verksamhetslokaler.  Träbyggnaderna och bryggeribyggnaden som ska bevaras blir bostäder, affärslokaler och verksamhetslokaler. Planen gör det möjligt att riva den nuvarande bostadsflygeln och billaboratoriet som nu finns på gården och medger att bostadshus byggs till i stället. Resten av byggnaderna skyddas i detaljplanen.

Alla beslut som stadsfullmäktige fattade på sammanträdet kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsfullmäktiges protokoll kan läsas här.

Foto: Pertti Nisonen