Planeringstävlingen för öarna i östra Helsingfors avgjordes – vinnarförslaget utmärker sig och respekterar naturen

I Europan 17-arkitekturtävlingen för unga arkitekter som inleddes våren 2023 sökte man efter ett koncept för landningsplatser på öarna. Det vinnande förslaget Omfamna naturen av tyska arkitekter avviker till sitt utseende från den traditionella skärgårdsarkitekturen.
Ett av tävlingens planeringsobjekt var Takvedaholmen på Kallviksfjärden söder om Havsrastböle. Bild: 110th Street Productions / Helsingin kaupunki
Ett av tävlingens planeringsobjekt var Takvedaholmen på Kallviksfjärden söder om Havsrastböle. Bild: 110th Street Productions / Helsingin kaupunki

I Europan 17-arkitekturtävlingen deltog sammanlagt över 50 objekt på olika håll i Europa, och Finlands tävlingsobjekt är belägna i Helsingfors och Vasa. Helsingfors tävlingsobjekt bestod av fem öar – Hemholmen, Takvedaholmen, Lilla Bastö, Vårdö och Villinge. Förslagen till de finländska objekten bedömdes av den nationella juryn.

Till vinnare i Helsingforstävlingen valde juryn den tyska Opposite Office-byråns förslag Omfamna naturen, som hade genomförts av arkitekterna Benedikt Hartl och Maximilian Löschke. Vinnarförslaget ansågs avvika från den traditionella skärgårdsarkitekturen och respektera naturen. Konstruktionerna är minimalistiska och unika, och erbjuder en balanserad inramning för samlevnaden mellan människor som rör sig i skärgården och miljön.

– Tävlingsarbetet hade många tankeväckande, unika idéer och inspirerande sätt att närma sig utelivet på öarna. I de bästa tävlingsförslagen hade man förstått och respekterat skärgårdsnaturen i Helsingfors samt åstadkommit mycket genom jämförelsevis små men noggrant planerade ändringar, berättar landskapsarkitekt Sofia Kangas från Helsingfors stadsmiljösektor.

Den finländsk-holländska arbetsgruppens förslag Haven kom på andra plats i tävlingen. Juryn ansåg att styrkan i arkitekt Saara Kanteles och konstnär Paul Bots förslag var det helhetsmässiga konceptet, där man noggrant hade analyserat öarnas natur och olika användargrupper.

I tävlingen sökte man efter ett koncept som beaktar den känsliga naturen

Arkitekturtävlingen Europan som anordnas vartannat år riktar sig till under 40-åriga proffs inom arkitektur, landskapsarkitektur och stadsplanering över hela Europa. I årets Europan 17-tävling sökte man lösningar med hjälp av vilka man kan stödja förnyelse och användning av bebyggda miljöer på ett hållbart och resurssnålt sätt.

I Helsingfors var tävlingsuppgiften att utveckla ett koncept för en identifierbar, balanserad och hållbar landningsplats, där öarnas kulturhistoriska värden och mångfaldiga natur har beaktats. 

– I tävlingsarbetena hade man identifierat lösningar för att förbättra skärgårdens service och tillgänglighet, utan att ändå avleda uppmärksamheten från öarnas attraktionsfaktorer – den unika naturen och historian. Jag ser fram emot att utveckla dessa idéer tillsammans med vinnarna, tackar Sofia Kangas tävlingsförslagen.

Prisutdelningen hölls i Stadsmiljöhuset den 4.12.2023 och de prisbelönta arbetena ställs ut i husets lobby i början av år 2024.

Konceptet till landningsplats kan tillämpas på alla fem tävlingsobjekt i Helsingfors. Helsingfors stads mål är att fortsätta utvecklingen av idén mot genomförande tillsammans med tävlingens vinnare, och testa vinnarförslaget på en eller flera av öarna.

De belönade unga arkitekterna Elis Leino (till vänster), Marta Magnaguagno, Annachiara Sartor, Aron De Cesero, Paul Bot, Saara Kantele, Benedict Hartl och Maximilian Löschke. Bild: Samppa Saarivirta
De belönade unga arkitekterna Elis Leino (till vänster), Marta Magnaguagno, Annachiara Sartor, Aron De Cesero, Paul Bot, Saara Kantele, Benedict Hartl och Maximilian Löschke. Bild: Samppa Saarivirta