
En elektronisk enkät har skickats till skolans elever och personal för att utreda epidemin. Enkäten har fått 522 svar, och utifrån svaren framgår att magsjuka har förekommit under hela förra veckan. Största delen (83%) har insjuknat 1–3.10. Enligt svaren har epidemin lugnat ner sig.
En grundlig städning av skolan och köket påbörjades omedelbart när misstanken om magsjuka väcktes. I de prover som tagits på ytor har det inte funnits norovirus, så städningen var lyckad.
Helsingfors stads miljötjänster gör en utredning om epidemin i samarbete med Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet. Utredningen skickas till Livsmedelsverket, Institutet för hälsa och välfärd och skolan. Även eleverna och deras föräldrar får en slutrapport via systemet Wilma.
Norovirus smittar lätt
Noroviruset smittar lätt mellan personer, antingen direkt eller indirekt, till exempel via förorenade ytor. Det räcker med ett fåtal virus för att orsaka smitta. Inkubationstiden för norovirus är vanligtvis 12–48 timmar. Typiska symtom är diarré, illamående eller kräkningar samt ofta även feber, magont och magkramper. Symptomen börjar ofta mycket plötsligt och varar vanligtvis cirka 12–72 timmar.
Virusets spridning kan förebyggas genom att tvätta händerna noggrant med mycket vatten och tvål, särskilt efter toalettbesök samt före måltider och matlagning för att hindra spridningen av viruset. Ytor som kan ha kontaminerats med viruset bör rengöras och desinficeras noggrant med ett klorbaserat rengöringsmedel. De personer som insjuknat och arbetar med livsmedel ska stanna bortta från arbetsplatsen åtminstone två dygn efter att symtomen upphört.