Motgång i utvecklingsprojektet för Mariaområdet – förvaltningsdomstolen upphävde detaljplanen

Helsingfors förvaltningsdomstol har upphävt detaljplanen för Maria campus för tillväxtföretag.

Helsingfors förvaltningsdomstol har upphävt detaljplanen för Maria campus för tillväxtföretag. Målet med planen är att utvidga det nutida Maria 01 med ett nytt tillväxt- och teknologiföretagskvarter.

Planen gäller före detta Maria sjukhusområdet där man har planerat ett av Nordeuropas största campus för startup- och tillväxtföretag som även erbjuder tjänster för stadsinvånare. Helsingfors stadsfullmäktige godkände detaljplanen, som syftar till utvecklingen av området, i september 2020.

Helsingfors förvaltningsdomstol har upphävt detaljplanen genom ett beslut i slutet av januari 2022. Förvaltningsdomstolen anser att staden inte har gjort tillräckliga utredningar för alternativ som skulle beakta den byggda miljöns värden vid områdets södra del bättre.

Rösterna i förvaltningsdomstolen föll 2–1.

Staden studerar förvaltningsdomstolens beslut och planerar fortsatta åtgärder. Det är möjligt att ansöka om besvärsrätt hos högsta förvaltningsdomstolen mot förvaltningsdomstolens beslut.

Planen skulle möjliggöra ett nytt campus med 4 000 arbetsplatser

Den av förvaltningsdomstolen upphävda detaljplanen för Maria campusområde skulle möjliggöra nybyggnad av 50 000 kvadratmeter nära före detta Maria sjukhus. Efter utvidgningen skulle campuset erbjuda lokaler för flera hundra aktörer och cirka 4 000 anställda.

Enligt planerna skulle största delen av den nya byggnadshelheten bestå av flexibla kontors- och konferenslokaler. Utvidgningen skulle även inrymma inkvarteringslokaler, restauranger, affärs- och servicelokaler, välfärds- och motionslokaler samt evenemangsutrymmen.

De gamla sjukhusbyggnaderna i områdets norra del ska omvandlas permanent till verksamhetslokaler. Enligt planen koncentreras nybyggnaden till områdets södra del där YIT och Keva ansvarar för planeringen och förverkligandet av det nya tillväxt- och teknologiföretagskvarteret.

Enligt detaljplaneändringen som beretts av staden ska kapellet och obduktionsbyggnaden som för närvarande ligger i områdets södra del flyttas till det planlagda områdets norra del. Den före detta desinfektionsanläggningen ska i sin tur rivas ned så att ett minnesfragment av den bevaras som i nybyggnadens entréhall. Den gamla epidemipaviljongen och desinfektionsgästhuset avses flyttas till Toivola i Östra Baggböle.

Förvaltningsdomstolen konstaterar i sitt beslut att de platsbundna värdena förloras om de byggnader som bildar den nutida helheten flyttas helt från området för att skyddas någon annanstans. Förvaltningsdomstolen anser att staden inte har påvisat att byggnadernas eller områdets byggnadshistoriska värde avsevärt hade minskats efter godkännandet av den nutida detaljplanen eller att det inte kunde anvisas ett nytt genomförbart användningsändamål för byggnaderna. Därför har förvaltningsdomstolen upphävt detaljplanen.

Enligt de ursprungliga planerna skulle byggandet av Mariaområdets södra del inledas snart efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Projektets parter kommer att bedöma och granska projektets tidtabell utifrån förvaltningsdomstolens beslut.