Låt händerna jobba på Arbis

Vi människor mår bra av att ha något konkret att göra eller pyssla med. Under våren erbjuder Arbis ett flertal hantverks- och konstkurser för den som vill hitta ett nytt fritidsintresse eller återupptäcka en bortglömd hobby.
Bild: AdobeStock

– På Arbis kurser kan man börja från noll. Det enda man behöver är passion. 

Det säger konstlärare Arsenij Mård som undervisar i skulptur på Arbis. Han får medhåll av Beatrice Blomster som är planeringsansvarig lärare för hantverk.

– Det behövs ingen erfarenhet från förut, det räcker med viljan att lära sig något, säger Blomster.

Oavsett om du vill lära dig att måla, sy eller sticka finns det kurser på Arbis. En del av vårens kurser är redan fullsatta, men det går att ställa sig i kö och hoppas på en plats. Eller redan planera höstens kurser.

Sofia Fagerström, 31, har under hösten deltagit i en kurs i möbeltapetsering.

– Jag har alltid tyckt om att göra saker med händerna och hade en del gamla möbler hemma som behövde nytt liv. Jag tyckte om slöjd i skolan och ville pröva på något nytt, säger Fagerström.

Under kursen har hon lärt sig hur man restaurerar möbler på gammalt vis och insett hur mycket jobb som ligger bakom.

– Det är många moment som tar mycket tid – och ganska hårt arbete för händerna. Om man har gamla möbler hemma är det en ypperlig kurs. På Arbis finns alla verktyg och man får hjälp av läraren, säger Fagerström.

På Arbis får man en säkerhet i det man gör 

Under hösten har Katarina von Numers-Ekman, 50, deltagit i en kurs i akvarellmålning. Hon har starka barndomsminnen från Arbis.

– Jag är uppvuxen i Tölö och minns att jag gick på bland annat tygtrycks- och navigationskurs på 1980-talet.

Efter att ha bott många år i en annan kommun har von Numers-Ekman besökt Arbis bara sporadiskt. Akvarellkursen blev ett nostalgiskt återseende.

– I huset finns samma varma stämning som förr och det har varit trevligt att sitta i kaféet och dricka kaffe och småprata. Jag vet också hur mycket Arbis betyder för mina pensionerade föräldrar och är tacksam för att de kan vara här och träffa bekanta och få utlopp för sin kreativitet.

Sofia Fagerström påpekar att Arbis är ett ypperligt ställe att lära sig något nytt och studera i vuxen ålder.

– Det finns ett jättebra utbud av olika kurser, säger hon.

På hantverkssidan finns utöver möbeltapetsering kurser i bland annat sömnad, slöjd, bokbindning, vävning och en kurs för att reparera gamla fönster. 
Beatrice Blomster lyfter fram stödet man får som en stor fördel.

– Om man inte har sytt på många år kan man bli osäker, men på Arbis får man en säkerhet i det man gör. Här finns alltid en lärare som hjälper.

Våga pröva något nytt

Utöver att Arbiskurserna bjuder på en trevlig sysselsättning någon kväll i veckan kan man också hitta en hobby för resten av livet.

– På en sykurs kan man sy unika kläder till sig själv, framförallt sådana man själv vill ha. Och om man har sytt tidigare och har gamla tyglager kan man få tygrensning på samma gång, säger Beatrice Blomster.

Hon betonar att det finns forskning som visar att människan mår bra av att göra något.

– Man mår psykiskt bättre när man har en hobby och kan fokusera tankarna helt på det man gör.

Blomster uppmuntrar alla att bekanta sig med utbudet – det finns fortfarande platser kvar till flera av vårens konst- och hantverkskurser.
I bästa fall kan Arbis nämligen ge minnen för livet, som för Katarina von Numers-Ekman.

– Ett roligt sammanträffande är att jag nu har målat akvarell i samma rum där jag som tonåring extraknäckte genom att sitta modell på konstnären Katy Gyllströms teckningskurs.

Arbis konstlärare Arsenij Mård poängterar att det väsentliga med kurserna är att ha roligt.

– Det är inte så viktigt att man blir en superduktig konstnär, det viktiga är att man får en skön kväll med avslappning. Det gäller för alla konstkurser – man behöver inte vara rädd. Det är bra att pröva, säger han.

Text: Michaela von Kügelgen