Kultur- och fritidssektorns gemensamma principer för understöd har uppdaterats

Kultur- och fritidsnämnden godkände på sitt sammanträde den 12 december 2023 uppdaterade, kompletterade principer för understöd. Principerna tillämpas på sektorns alla understödsbeslut vid sidan av de allmänna anvisningarna för stadens understöd.
Flygfoto från Helsingfors
Bild: Kari Ylitalo/Helsinki Partners

De gemensamma principerna för understöd för hela sektorn har förtydligats vad gäller de etiska principerna bland annat genom att lyfta fram följande av FN:s barns rättigheter som förutsättning för beviljande av understöd. Med principerna vill sektorn ytterligare stärka understödsmottagarnas etiska verksamhetskultur. Detta kräver även i fortsättningen samarbete, öppenhet, ärlighet, rättvisa och jämlikhet av staden och understödsmottagarna.

I enlighet med sin strategi strävar staden också efter att bekämpa klimatförändringar och förväntar även av sina partner åtgärder för att minska miljöpåverkan.

Vid sidan av sektorns gemensamma principer för understöd och stadens allmänna anvisningar följer understödsverksamheten Europeiska unionens bestämmelser om statligt stöd.

Kultur- och fritidsnämndens beslut av den 12 december 2023 ersätter beslutet av den 14 december 2021 som gäller ärendet. Nämndens sektioner – idrotts-, ungdoms- samt kultur- och bibliotekssektionen – beslutar om de grunder för beviljande av understöd som baserar sig på principerna för understöd och fattar beslut om utdelning av understödsanslag.

Kultur- och fritidssektorn beviljar årligen sammanlagt cirka 30 miljoner euro i understöd. 

Läs mer om sektorns understöd:

Understöd för kultur(Länk leder till extern tjänst)

Understöd för idrott(Länk leder till extern tjänst)

Understöd för ungdomsverksamhet  (Länk leder till extern tjänst) 

Våra sakkunniga ger gärna mer information om sektorns uppdaterade principer för understöd.

Ulla Bergström, partnerskapschef (kultur), tfn 09 3102 2013, ulla.k.bergstrom@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Taina Korell, enhetschef (idrott), tfn 09 3103 8038, taina.korell@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Markku Toivonen, partnerskapschef (ungdomar), tfn 09 3108 9053, markku.toivonen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)

Ta del av kultur- och fritidsnämndens beslut i december (endast på finska): 

Avustuksen myöntäminen, avustusten myöntämisen periaatteet, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala | Päätökset | Helsingin kaupunki (Länk leder till extern tjänst)

Sektorns gemensamma principer för understöd (pdf)(Länk leder till extern tjänst)