Koncernsektionen har för sin del godkänt ägarstrategier för dottersammanslutningarna

Med hjälp av den nya modellen för ägarstrategi är det meningen att beskriva stadens långsiktiga mål och förväntningar för dotterbolagens ledning.

Stadsstyrelsens koncernsektion föreslår att stadsstyrelsen godkänner ägarstrategier för dotterbolagen. Med hjälp av den nya modellen för ägarstrategi är det meningen att beskriva stadens långsiktiga mål och förväntningar för dotterbolagens ledning, så att verksamheten ska kunna styras och utvecklas i rätt riktning. Stadens ägarpolitiska riktlinjer från 2011 förmedlar inte längre tillräckligt täckande stadens ägarvilja till dotterbolagens och -stiftelsernas styrelser och verkställande direktörer.

Staden har omkring 80 dottersammanslutningar som är indelade i nio grupper i enlighet med deras verksamhet. En ägarstrategi ska fastställas för varje enhet.

Tidsperioden för de nya ägarstrategierna är 5-7 år. I framtiden kommer de att uppdateras åtminstone för stadsstrategins period dvs. vart fjärde år, eller enligt behov om det sker en betydande förändring av verksamhetsmiljön. Syftet med ägarstrategierna är att avstå från dotterbolagens årliga budgetmål.

Foto: Ioannis Koulousis