Koncernsektionen behandlade dottersammanslutningarnas sammanslutningsrapport

Vid sammanträdet den 25 mars behandlade stadsstyrelsens koncernsektion Helsingfors sammanslutningsrapport 4/2023. Koncernsektionen följer upp verksamheten och lönsamheten i stadens dottersammanslutningar med hjälp av regelbundna uppföljningsrapporter. Koncernsektionen antecknade rapporten.
Puheenjohtajan nuija kaupunginhallituksen istuntosalissa.
Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors har fastställt ägarstrategier för sina dottersammanslutningar. Ägarstrategierna innehåller bland annat mål för enskilda dottersammanslutningar och indikatorer för dessa.

Dottersammanslutningarnas verksamhetsintäkter har utvecklats positivt under åren 2020–2023. År 2023 var verksamhetsintäkterna 1,38 miljarder euro. Jämfört med året innan var ökningen cirka 20 procent. De dottersammanslutningar som inledde sin verksamhet 2022 var en av de viktigaste faktorerna för den positiva utvecklingen. Den mest betydande av dessa var Huvudstadsregionens Stadstrafik Ab. Resultatet för 2023 var dock fortfarande negativt. Dottersammanslutningarna gick cirka 42 miljoner euro på minus. En betydande faktor som sänkte resultatet var den allmänna ökningen av räntekostnaderna.

Alla beslut och eventuella omröstningar från koncernsektionens sammanträde den 25 mars kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet finns på webbsidan med koncernsektionens handlingar.