Kom med på en upplevelserunda med 6 museer på torsdagskvällen

Upplevelserundan på 6 museer äger rum på torsdagskvällen den 23 november 2023 i museerna i Helsingfors centrum och i Helsingfors konsthall. De mångsidiga konstnärliga framträdandena skapar oväntade möten och tolkningar mitt bland utställningarna, med löften om bland annat cirkus, poesi och levande musik. Museirundan genomförs i samarbete mellan Helsingfors stad och Designmuseet, Villa Hagasund, HAM, Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors konsthall samt Finlands fotografiska museums utställningsutrymme K1. Det är fritt inträde till alla evenemang som ingår i rundan.
Graafinen muoto, jossa kolme palloa

Stadsborna är välkomna till en museirunda utöver det vanliga på torsdagen den 23 november kl. 17–22. Utöver utställningarna på museerna får besökarna ta del av minnesvärda konstupplevelser under kvällen. Museerna ligger inom bekvämt promenadavstånd från varandra och besökarna kan uppleva olika stämningar samt njuta av överraskande möten.

Evenemanget har förverkligats i samarbete med Helsingfors stads kultur- och fritidssektor och museerna. Staden vill bidra till att konstfältet återhämtar sig och stöda artisterna samt erbjuda Helsingforsborna inspirerande kulturevenemang utan inträdesavgift, som också ökar Helsingfors centrums dragningskraft.

Under årets mörkaste tid behöver vi energigivande upplevelser! Samtidigt erbjuder vi tvärkonstnärliga arbetstillfällen för konstnärer och lockar nya besökare till museerna. Jag hoppas att Helsingforsborna kommer att röra på sig i stora skaror och njuta av en unik upplevelserunda som har skapats tillsammans med museerna och konstnärerna

Helsingfors kulturdirektör Mari Männistö

Cirkus, poesi och levande musik
 

Publiken kan bekanta sig med utställningarna och föreställningarna på de museer som ingår i rundan. Föreställningarna och performanserna som har planerats för rundturen har hämtat sin inspiration ur de mångsidiga utställningarna på museerna.

På Designmuseets utställning Garden Futures kan du lyssna på hur naturen berättar om framtiden. Musikerna Eva Väljaots & Robbie Sherratts fascinerande kombination av kantele, violin och sång utstrålar musik som är förankrad i den estniska och engelska folktraditionen.

I HAM vaknar Haegue Yangs konstverkhelhet Handles (Handtag) till liv fyra gånger under kvällens lopp under ledning av koreografen Eeva Juutinen. Verken som är täckta av bjällror förflyttas runt i utställningshallen, där man samtidigt kan höra kompositörer Isang Yuns musikstycke Images.

I Villa Hagasund omvandlas Volker von Bonins nostalgiska fotografier från 1950–70-talets Helsingfors till dans och ljud under kvällen. Dansare-koreograferna Tiia Hämäläinen och Jaakko Simola samt ljudkonstnären Marika Hyvärinen bjuder in publiken till att le tillsammans. Deras föreställning breder ut sig till Villa Hagasunds stämnngsfulla salar och publiken kan röra sig i egen takt i utställningslokalerna.

På Helsingfors stadsmuseum får du ta del av vad som händer på gymmet när kreativiteten tar över. Race Horse Companys fartfyllda föreställning innehåller jonglering, akrobatik med gymnastikboll, flygande kettlebells och en mänsklig snurra. I stadsmuseets entré välkomnas gästerna till utställningen Din Bodi – Gymmens svettiga historia av en jonglör och välbekant idrottsutrustning som förvandlas till ovanliga trickredskap.

I Helsingfors Konsthall kan du kasta dig in i lattarrytmernas omfamning. Bandet Brazilian Aeroplane spelar låtar ur J. Karjalainens och Bo Kaspers produktion på portugisiska med en brasiliansk touch. De kända låtarna spelas som jazzig bossanova och skapar en glädjefull musikalisk upplevelse som hyllar Kaija Aarikkas färgstarka, lekfulla och överflödande konst.

I Finlands fotografiska museums utställningsutrymme K1 fördjupar vi oss i fotografen Pentti Sammallahtis utställning Vi två och stannar upp vid upplästa dikter. Under kvällen tolkar och sjunger skådespelarna Elsa Saisio och Nelly Kärkkäinen dikter som är viktiga för Sammallahti och som avspeglar samma skönhet och samband mellan människor, djur och natur som han har skapat i sina fotografier. Under kvällens sista timme är fotografen Pentti Sammallahti själv på plats och berättar historier och bakgrunden om de fotografier som valts ut för utställningen.