Julsäsongen öppnas i Helsingfors för 75:e gången lördagen den 18 november

Helsingfors julöppningars historia är fylld av ljus och magisk stämning, som har trollbundit stadens hjärtan i decennier. Evenemangsområdena är öppna lördagen den 18 november från kl. 14 till kl. 19.
I paraden under julöppningen i Helsingfors deltar många glada figurer, djur och dansgrupper: Paraden leds av borgmästare Vartiainen och en grupp av barntomtar, och julens mest efterlängtade gäst kommer också på besök från Korvatunturi tillsammans med tomtemor.  Bild: Jussi Hellsten
I paraden under julöppningen i Helsingfors deltar många glada figurer, djur och dansgrupper: Paraden leds av borgmästare Vartiainen och en grupp av barntomtar, och julens mest efterlängtade gäst kommer också på besök från Korvatunturi tillsammans med tomtemor. Bild: Jussi Hellsten

Utöver den traditionella julparaden bjuder evenemanget i år på ännu fler upplevelser än tidigare. Du kan ta del av evenemang och julstämning på Centralgatan och Narinkentorget redan i god tid innan julbelysningen tänds, och även efter paraden.  

 

Centralgatan blir Den goda viljans gata, där bland andra välgörenhetsorganisationerna We4You, HelsingforsMission och Frälsningsarmén finns representerade. På Den goda viljans gata kan man delta i sockverkstad och julpyssel, köpa hantverk gjorda av barn, ta juliga bilder mot en bildvägg eller ge bidrag till julgrytan. Även sånggruppen Escappella och den rödkindade Tomtemor bidrar med julstämning i området.

 

Barnens leksaksinsamlingsbil kommer till Narinkentorget, där Ensets bil och nissar samlar in leksaksdonationer kl. 14–19. Alla donerade leksaker förmedlas till hjälpbehövande barnfamiljer via HelsingforsMission. På Narinkentorget byggs också en julig granskog och Helsingfors Hamns djurkarusell bjuder på avgiftsfria åkturer för familjens minstingar. Även Stadin Slangikuoros sångare bidrar till den glada stämningen.

 

Före paraden kan du ta del av julstämning även i Torgkvarteren, där stämningsfulla kaféer och restauranger bjuder in kunder att njuta av varma drycker och annat gott.  Escappella-kören framträder i Torgkvarteren kl. 14–16 och på Centralgatan efter paraden.

Paraden tänder Alexens ljus från ca kl. 16

 

– Den traditionella öppningen av Alexens julgata inleder väntan på julen och bjuder in var och en att njuta av feststämning i centrum. Jag hälsar alla varmt välkomna att följa tändandet av julbelysningen och den glada paraden, som jag har glädjen och äran att delta i tillsammans med en tomtegrupp från Helsingfors skolor, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

 

Paraden startar från Senatstorget ca kl. 16 och går via Alexandersgatan och Mannerheimvägen, och fortsätter sedan längs Norra Esplanaden och Unionsgatan tillbaka mot Senatstorget. Paradens rundtur tar omkring en timme.

Julbelysningen på Alexandersgatan tänds stegvis när julparaden kommer igångI paraden under julöppningen i Helsingfors deltar många glada figurer, djur och dansgrupper: Paraden leds av borgmästare Vartiainen och en grupp av barntomtar, och julens mest efterlängtade gäst kommer också på besök från Korvatunturi tillsammans med tomtemor. Tivoli Sariolas och Sirkus Finlandias TsigaBoom!-grupp samt cirkusvagnar roar publiken, liksom många glada figurer från Linnanmäen Sirkuskoulu och gycklande cirkusclowner.

 

Glada grupper av hundar är redan en tradition i paraden: Nästan hundra broholmer-, basset-, dalmatiner- och golden retriever-hundar kommer för att glädja publiken tillsammans med Sinebrychoffs bryggerihästar och vagnar. Tanssipiste Loistes fantastiska dansare, en sambagrupp från Papagaigo och We Drum as One-grupper sätter takten för paraden.  

 

Utöver vintagebrandbilarna utlovas också någonting helt nytt i paraden. Helsingfors Hamns helelektriska lastbil kommer på besök, och även Tokmannis julröda lastbil deltar i paraden för att inspirera små blivande lastbilschaufförer.

 

Även en stor grupp frivilliga medhjälpare samt ridande poliser och tiotals ordningsvakter är med och bygger upp evenemanget.