I Helsingfors skolor vaccinerades fler än 10 000 elever – i fortsättningen får 12–15-åringar coronavaccinet på vaccinationsställen

Nyhet om coronavaccination vid Helsingfors skolor.
Huppariasuisia poikia istumassa koululuokassa.

Vaccinationen i skolorna har avslutats för den här gången. I skolorna vaccinerades fler än 10 000 Helsingforsbarn och -ungdomar i åldern 12–15 under perioden 12–23.8. 74 procent av 12–15-åringarna har nu vaccinerats antingen i skolan eller på vaccinationsställena.

12–15-åringarna får också sitt boostervaccin i skolan om 8–12 veckor. Den exakta tidpunkten meddelas via Wilma närmare vaccinationsdatumet.

I fortsättningen får 12–15-åringar sitt coronavaccin på permanenta och popup-vaccinationsställen. Man kan få sin första vaccindos utan tidsbeställning på ett permanent eller popup-vaccinationsställe. Man kan också beställa tid till vaccinationsställena på adressen coronavaccinbokning.fi(Länk leder till extern tjänst) eller genom att ringa tidsbokningens telefonnummer 09 310 46300 (vardagar kl. 8–18).

”Det är fint att skoleleverna aktivt gått och vaccinerat sig. Jag vill ännu uppmuntra dem som funderar på att ta vaccinet att gå och göra det. Det är enkelt och kan också göras utan tidsbeställning”, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.

”Som förväntat visade sig vaccinationen som ordnades på skolorna vara ett bra sätt att nå barn och unga. När vaccinet kunde tas under skoldagen var det smidigt och enkelt att vaccinera sig. Det är också enkelt att få vaccinet på permanenta och popup-vaccinationsställen, och vi kommer att lägga till fler popup-vaccinationsställen”, konstaterar Lukkarinen.

”Som bäst håller vi också på att planera vaccinationsdagar på andra stadiets läroanstalter. Studerandena på andra stadiet har redan vaccinerat sig aktivt, men vi kommer att erbjuda dem som inte ännu tagit vaccinet en möjlighet att vaccinera sig enkelt. Vi publicerar mer information om detta senare”, tillägger Lukkarinen.

Cirka 500 000 Helsingforsbor har fått sin första vaccindos. Över 330 000 Helsingforsbor har hittills fått sin andra dos.

Ytterligare information

Coronavaccination för Helsingforsbor

Popup-vaccinationspunkter