Helsinki Ski Weeks på Olympiastadion kulminerar

Skidåkningsevenemanget Helsinki Ski Weeks kulminerar under skolornas sportlovsvecka.
Hiihtäjiä Olympiastadionin edustalla. Kuva Suomen Hiihtoliitto

Skidåkningsevenemanget Helsinki Ski Weeks på Olympiastadion har gett stadsborna idrottsglädje mitt i Helsingfors sedan slutet av januari, och du kan fortfarande komma och åka skidor fram till söndagen den 27 februari 2022. På Stadikka har man hittills åkt skidor för cirka 77 180 kilometer sammanlagt. Evenemanget under skolornas sportlovsvecka i Helsingfors kulminerar i Stadens Vinterjippo, Stadion Sprint och en folkfest för herrlandslagets OS-guld och damlandslagets OS-brons i ishockey.

För februari månad har Olympiastadion blivit en ny och välkommande näridrottsplats mitt i Helsingfors. Skidåkning med egna skidor på stadions skidspår är gratis, men du kan också hyra skidor på plats. Vi förutsätter fortfarande att alla anmäler sig på förhand. På så sätt kan vi säkerställa att alla har tillräckligt med rum att åka skidor på skidspåret på cirka en kilometer med lämpligt avstånd. Du ban boka skidspår för en timme i taget på internet(Länk leder till extern tjänst). På stadion åker du skidor på traditionellt sätt och skidspåret kan bokas en timme åt gången.

På Stadikka hålls en hel del mångsidiga evenemang med skidtema under sportlovsveckan, såsom Stadens Vinterjippo och Stadion Sprint

Helsinki Ski Weeks evenemangsutbud kulminerar under sportlovsveckan. I år flyttar det traditionella evenemanget för hela familjen, Stadens Vinterjippo, till en urban miljö som en del av Helsinki Ski Weeks. Evenemanget har hållits tidigare i Svedängen, men nu erövrar det Stadikka tisdagen den 22 februari kl. 15.30–18.30. Evenemanget är kostnadsfritt som vanligt och dess utbud av aktiviteter är brett: Alla barns favorit Vov-Patrullen är stjärna i evenemanget med olympiamästaren Sami Jauhojärvi som programledare.

Helsinki Ski Weeks krönas av en internationell inbjudningstävling som heter 02 Taksi Stadion Sprint den 24 februari, då världens bästa sprintstafettåkare mäter sina krafter med varandra. Vi utlovar en kamp på skidspåret, toppåkare och en fest av skidåkning i en unik show på Olympiastadionens vinterkväll.

Under evenemangsmånaden har vi redan hittills haft en hel del sidoevenemang på Olympiastadion: hela evenemanget startades med den Nationella skiddagen, och den har följts bland annat av en gratis öppningskonsert, Barnens Snödagar och ett skiddisko.

”Vi har utvecklat konceptet Helsinki Ski Weeks så att så många Helsingforsbor som möjligt skulle kunna uppleva något nytt på den förnyade Olympiastadion: skidglädje i den finska idrottshelgedomen”, berättar Jari-Pekka Jouppi, kommersiell direktör vid Finlands Skidförbund.

Under Helsinki Ski Weeks betonas ansvar och hälsosäkerhet

I planeringen och genomförandet av Helsinki Ski Weeks har vi betonat både socialt ansvar och miljöansvar. Socialt ansvar och folkhälsoperspektiv har realiserats i och med att göra det möjligt för hela befolkningen att åka skidor på en ovanligt låg tröskel, oavsett ålder eller kunskapsnivå, gratis på en näridrottsplats. Finlands Skidförbund har även lyft fram att Helsinki Ski Weeks har genomförts kolneutralt.

Helsinki Ski Weeks är också ett hälsosäkert friluftsevenemang som har anordnats i enlighet med myndigheternas bestämmelser och rekommendationer. Du hittar aktuella åtgärder gällande hälsosäkerheten på evenemanget på Helsinki Ski Weeks webbplats.

Finlands Skidförbund och sina partner har ansvarat för planeringen och produktionen av evenemanget. Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna i evenemanget. Målet är även att göra Helsinki Ski Weeks, både dess huvudevenemang Nationella skiddagen och Stadion Sprint, till en återkommande tradition som rör människor även i de kommande åren i ordets båda betydelser.

Sportlovet och Helsinki Ski Weeks kulminerar i Klimatskidåkning den 27 februari

Helsinki Ski Weeks kulminerar i en kostnadsfri skidstafett-tävling som är öppen för alla. Det lekfulla friluftsevenemanget inbjuder alla skidentusiastiska familjer samt vän-, arbets- och hobbygrupper att tävla mot vår gemensamma motståndare, klimatförändringen. Sätt ihop ditt eget stafettlag på tre personer för den lekfulla skidtävlingen eller kom bara annars och fira Helsinki Ski Weeks avslutningsceremoni i vinterstämning.


Helsinki Ski Weeks webbplats och ytterligare information om sprinten(Länk leder till extern tjänst)
Ytterligare information om Vinterjippon(Länk leder till extern tjänst)