Helsingfors understöder Urban 20 -nätverkets resolution

Urban 20-nätverket uppmanar G20-länderna att investera i grön och rättvis återhämtning, jämlik fördelning av coronavaccin och miljöåtgärder – Helsingfors stöder
Ilmakuva Helsingistä.

Stadsnätverket Urban 20 (U20), som består av städer i G20-länderna, skulle hålla sitt toppmöte i Rom och Milano 16–17.6.2021, men på grund av coronapandemin har mötet flyttats till september 2021. Helsingfors har fungerat som observatörstad i nätverket under ledning av borgmästare Jan Vapaavuori sedan 2018, och blev en fullvärdig medlem i mars 2021. Under det årliga toppmötet publiceras deltagarstädernas gemensamma resolution, som i år publicerades 17.6.2021 trots att mötet flyttades. Resolutionen har godkänts av 28 städer och ska överlåtas till deltagarna i Italiens ordförandeskaps G20-toppmöte 30–31.10.2021.

Städerna har en betydande roll i återhämtningen efter coronapandemin och verkställandet av Agenda 2030-målen. U20-städernas ledning betonar hållbara utvecklingsmål i bland annat inriktningen av återhämtningsfinansieringen efter covid-19. Dessutom anser man att samarbetet mellan den nationella och lokala administrationen bör intensifieras för att bland annat trygga att offentliga tjänster verkställs på ett jämlikt sätt.

”Urban 20-stadsnätverket är ett av de viktigaste nätverken för städer, och det är betydande att Helsingfors nu inleder arbetet som en fullvärdig medlem i nätverket efter att ha varit med sedan 2018. Helsingfors har en roll som föregångare i nätverket vad gäller bland annat bekämpning av klimatförändringen, hållbar utveckling samt öppet och inkluderande beslutsfattande. I år utmanar nätverket G20-länderna att stärka städernas roll i att möjliggöra en grön och rättvis återhämtning. Framgångsrik påverkan av G20-ländernas program hjälper teman som är viktiga för lokaladministrationen att lyftas fram på den globala agendan”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

I år koncentrerar sig U20-resolutionens huvudinnehåll på gemenskapers verksamhet, vår planets framtid och ekonomi. Följande huvudteman lyfts fram som mål i resolutionen:

  • att stärka samhället, kultursektorn och offentliga tjänster samt jämlikhet och social kohesion.
  • investeringar i grön och rättvis återhämtning, påskyndade klimatåtgärder som föregår COP26-klimatavtalet, byggande som stöder välbefinnande och klimatmålen samt förändringar i livsmedelsproduktionen som stöder klimatmålen.
  • anpassning till förändringarna i framtidens arbetsliv, att stärka den lokala demokratin och ekonomin samt att trygga individers digitala rättigheter.

Bakgrundsinformation

Helsingfors har medverkat i stadsnätverket Urban 20 (U20), som består av städer i G20-länderna, sedan 2018. Till en början var Helsingfors observatör i nätverket, före staden gick med som deltagarstad i och med stadsstyrelsens beslut 8.3.2021.

U20-nätverket grundades 2017 på initiativ av Paris och Buenos Aires borgmästare i samarbete med klimatnätverket C40 och stadsnätverket UCLG (United Cities and Local Governments). Nätverket har som mål att lyfta globala teman som är viktiga för städerna upp på föredragningslistan för G20-gruppen, som består av världens viktigaste länder. Bakom nätverkets uppkomst kan man tydligt också se städernas växande betydelse som aktörer inom den internationella politiken.

Ytterligare information

Urban 20(Länk leder till extern tjänst)
Urban 20-resolution 2021(Länk leder till extern tjänst) (på engelska)
Urban 20-pressmeddelande 17.6.2021(Länk leder till extern tjänst) (på engelska)

Foto: 110th Street Productions