
Strömmingsmarknaden inviger officiellt höstsäsongen i Helsingfors och hämtar smaker från havet och skärgården till staden. Här bjuds på inhemsk fisk och skärgårdsprodukter – som man kan köpa med sig hem eller äta på platsen – samt en traditionell marknadskänsla som i årtionden har lockat både lokala invånare och turister. På marknadens invigningsdag belönar strömmingsjuryn årets bästa produkter, som vanligen blir hett efterfrågade och säljs snabbt slut.
Fiskare från olika håll av Finland, marknadsbesökarnas gamla favoriter deltar också
I år kommer över 10 fiskare till Salutorgets båtplatser vid torgkajen. Cirka 30 fiskare säljer skärgårdsdelikatesser på torget. På marknaden deltar åter många av marknadsbesökarnas favoritförsäljare från olika delar av Finland, och de favoritprodukter som är tillgängliga en gång om året har en strykande åtgång.
De stiliga, traditionella segelfartygen Valborg, Vivan och Albanus serverar i sina stämningsfulla utrymmen fiskdelikatesser som besökarna kan äta på platsen. Vid stånden på marknaden kan besökarna njuta av bland annat lax- och strömmingssoppa, färskrökt och flamrökt fisk, nejonögon, salta fiskmunkar, dvs. pöhkönen, fisksallader samt öl från småbryggerier och andra förfriskningar. Dessutom finns det många olika sorters kryddfisk, fiskbiffar och fiskmousse, skagenröra, gurksallader, pickels, mjölksyrade produkter, havtorns-, äppel- och honungsprodukter, piroger, munkar, bröd och röstivåfflor.
Ansvarsfullhet och hållbara val för Östersjöns bästa
Kärnan i Strömmingsmarknaden är skyddet av Östersjön och stödet till hållbart fiske. Att köpa närfiskade produkter direkt från yrkesfiskarna stöder inte bara deras näring utan också välbefinnandet i våra hav. Syftet med marknaden är att möjliggöra miljövänlig verksamhet för både säljare och besökare.
– En havsnära miljö hör till Helsingfors och helsingforsbornas identitet. Östersjön erbjuder helsingforsborna en plats för rekreation, möjlighet till närings- och hobbyverksamhet. Strömmingsmarknaden är ett fint evenemang som kombinerar en utmärkt havsnära torghandel, trevlig marknadskänsla och budskapet om att skydda Östersjön. För mig är Strömmingsmarknaden definitivt en årlig tradition, säger borgmästare Daniel Sazonov.
Marknadens bästa strömmingsprodukter belönas på invigningsdagen
Borgmästare Sazonov inviger Strömmingsmarknaden söndagen den 5 oktober kl. 10 på segelfartyget Valborgs däck. Kl. 12 får besökarna följa när Strömmingsroddens och Strömmingsvandringen anländer till Lybeckskajen under ackompanjemang av Suomalainen klubis blåsensemble. Seija Vesterinen spelar havsinfluerad dragspelsmusik hela dagen. Torsdagen den 9 oktober är grupper från Helsingfors småbarnspedagogik inbjudna till Strömmingsorienteringen Den Hemliga Strömmingen.
Strömmingsjuryns priser – Årets strömmingsöverraskning och Årets kryddfisk – delas ut på invigningsdagen kl. 16 på segelfartyget Valborgs däck. I år väljs marknadens bästa strömmingsprodukter av skådespelaren Miitta Sorvali, ungdomsrådets ledamot Eino Missi, Finlands svenska Måltidsakademis köksmästare Peter af Björksten, biträdande borgmästaren för social-, hälsovårds- och räddningsverksamhet Maarit Vierunen, kocken och restauratören samt musikern Antto Melasniemi, matinfluerarna Kia Arpia och Petra Wettenranta, Sandra Mellgren från Finlands svenska Marthaförbund, Lennart Petterson, projektchef med ansvar för Helsingfors stads sjötrafik och restaurangägaren Mikko Leisti. I juryn deltar i år också en överraskningsmedlem – en stor vän av strömmingsrätter. Hen avslöjar vi först på marknadens invigningsdag. Strömmingsjuryns beslut meddelas under invigningsdagen.
Helsingfors Strömmingsmarknad pågår på Salutorget från söndag till lördag 5–11.10.2025. Försäljningstider är från söndag till fredag kl. 9–19 och på lördag kl. 9–16.