Helsingfors stadsstyrelse beslutade att åter tillåta sammanträden på distans

Stadsstyrelsen beslutade på sitt möte 29.11 att stadens organ kan hålla sina sammanträden i en elektronisk miljö, alltså på distans. Stadsstyrelsen förlängde ock

Stadens beslutsmöten kan hållas som elektroniska distansmöten från och med 29.11.2021. Beslutet gäller tills stadsstyrelsen fattar ett beslut om att upphöra med distansmöten.

Beslutet om att fortsättningsvis tillåta exceptionella arrangemang inom den grundläggande utbildningen gäller 10.12.2021–9.1.2022 eller tills man beslutar om annat.

Utlåtande av stadsstyrelsen om förslaget till plan- och bygglag

Stadsstyrelsen gav miljöministeriet sitt utlåtande om utkastet till regeringspropositionen om plan- och bygglag.

Helsingfors åsikt är att en övergripande utveckling av byggandet ska ha som syfte att göra verksamheten och samarbetet mer fungerande och smidigt, och att detta ska göras med små, precisa lagändringar inom den nuvarande lagstiftningens ramar. Om lagförslaget, som sänts på remiss, antogs skulle det inte göra planeringsprocesserna smidigare eller minska byråkratin, utan öka både byråkratin och kommunernas kostnader. I beredningen bör man överväga alternativet att dela upp det omfattande lagkomplexet på ett ändamålsenligt sätt, utan att riskera den samlade utvärderingen av lagen.

Enligt stadsstyrelsen skulle det vara ändamålsenligt att avbryta beredningen om betydande ändringar i lagförslaget inte längre är möjliga.

Extra medel för Musikhusets orgel

Stadsstyrelsen beslutade för sin del höja stadens finansieringsandel av Musikhusets orgelprojekt med 72 000 euro. Orgelprojektet har delvis försenats på grund av coronapandemin, och anslagen som reserverats för projektet kommer inte att räcka till. Undervisnings- och kulturministeriet, Rundradion och Helsingfors stad har förbundit sig att finansiera projektet i ett samarbetsavtal.

Dessutom beslutade stadsstyrelsen att initiativet om en folkomröstning om att bevara Malms flygplats för luftfartsverksamhet inte ger anledning till ytterligare åtgärder. Stadsstyrelsen anser att initiativet har behandlats klart.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).