Helsingfors stads pris Kulturgärning 2021 går till arbetsgruppen Entäs nyt Maunula

Helsingfors stads Kulturgärning 2021-priser har delats ut. Kultur- och bibliotekssektionen inom Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd beslutar årligen om vem som ska få priset och vem som ska få hedersomnämnanden. Den här gången utdelades ett hedersomnämnande samt det egentliga priset.

Kulturgärning-priset på 5 000 euro delades ut till Maunula-Seuras arbetsgrupp Entäs nyt Maunula. Arbetsgruppen genomförde en gemenskaplig, betydelsefull och gripande teaterföreställning om Månsas historia och nutid och dess invånares liv under olika skeden.

”Projektet förbereddes och genomfördes av en mångsidig arbetsgrupp bestående av främst lokala teater-, musik- och kulturaktörer tillsammans med invånare och entusiaster och presenterades för cirka 500 personer i Månsashuset. Det var en imponerande prestation mitt i svåra restriktioner”, säger Sirpa Asko-Seljavaara, ordförande för kultur- och bibliotekssektionen.

Filmserien Kino Gas i Södervik, producerad av arbetsgruppen Popup Kino Helsinki, fick hedersomnämnandet för kulturgärningar 2021. Under de mörka nätterna och kvällarna hösten 2021 förvandlades Söderviks gasklocka i stål till en mångskiftande evenemangsplats och en utomhusbiograf med tillhörande tjänster. Biografen Kino Gas samlade över 2 000 åskådare för totalt 14 visningar.

Priset och hedersomnämnandet delades ut till pristagarna vid kultur- och fritidssektorns virtuella prisutdelning den 27 januari 2021.

Vad är Kulturgärning-priset?

Kultur- och bibliotekssektionen inom Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd delar årligen ut ett kulturgärningspris till ett kulturprojekt eller en kulturgärning som är betydande och ny och vars effekter påverkar Helsingfors eller Helsingforsborna. En kulturgärning förändrar eller utmanar ett befintligt stadsrum eller arbetssätt eller får dig att se saker på ett nytt sätt.  En stor eller liten kulturgärning visar modet att skapa något nytt och annorlunda.

Staden har utdelat kulturgärningspriser sedan 2009. Information om tidigare års pristagare hittar du här.

Mer information

Veikko Kunnas, chef för kulturfrämjande, veikko.kunnas@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post), tfn 040 3341 204