Helsingfors förbereder sig för att sälja byggnader på olika håll i staden

Helsingfors förbereder sig för att sälja byggnader på olika håll i staden.

Helsingfors stad säljer byggnader som inte längre behövs i stadens tjänster. Den försäljningsplan som presenteras för stadsmiljönämnden tisdagen den 15 februari omfattar bland annat Villa Bråvalla och Pauligs villa i Sibeliusparken. De nio objekt som föreslås till försäljning är huvudsakligen sådana som kan säljas redan i år.

Vissa av objekten säljs genom anbudsförfarande och andra genom förhandlingsförfarande, så att befintliga användare av byggnaderna har den primära möjligheten att lösa in objektet för sig själva.

Villa Bråvalla och Pauligs villa ligger i Sibeliusparken i Bortre Tölö och är från 1800-talet. De historiskt värdefulla byggnaderna är skyddade, och de säljs genom en pristävling. I det pågående planförslaget är Bråvalla avsedd för café-, restaurang- eller annat lokalbruk och Pauligs villa för samlingsbruk. Byggnaderna har stått tomma de senaste åren. Försäljningen av Pauligs villa inleds våren 2022. Försäljningstidtabellen för Villa Bråvalla beror på när planen fastställs.

Eventuella bostäder till skolbyggnadens tomt i Munksnäs

Bland de platser som föreslås till försäljning finns också en skyddad skolbyggnad i Munksnäs. Den presenteras för försäljning så att eventuella bostäder planeras i den andra delen av tomten. Försäljningstidtabellen beror på en planändring som ännu inte är på gång.

Notstigen 11.

Den skyddade byggnaden på Notstigen 11 har hyrts ut till Västra Helsingfors musikinstitut. Musikinstitutet kommer att fortsätta i nuvarande lokaler, eller så kommer nya lokaler att hittas för det. Byggnaden, som färdigställdes 1933, säljs antingen separat eller i en tävling som gäller både byggnaden själv och rätten att bygga på den andra delen av tomten.

Trähusen på Hertabacken i Västra Böle till boende

Andra gamla trähus har också lagts på försäljningslistan. De fem skyddade trähusen på Hertabacken i Västra Böle säljs huvudsakligen för bostadsbruk. Försäljningen ska inledas i slutet av 2022 eller början av 2023.

Hertabacken.

Pakis hus i Baggböle, Uppby gård samt trähusen i Gumtäkt och Bocksbacka (Gumtäktsstråket 15 och Frälsevägen 15) föreslås till försäljning främst genom förhandlingsförfarande.

På försäljningslistan finns också en daghemsbyggnad i Lidmalmen, som färdigställdes 1989. Det föreslås att den tomma byggnaden på Bertåkersvägen 5 som är i dåligt skick överlåtas genom en pristävling, vilket innebär att den befintliga byggnaden ska rivas och tävlingsvinnaren ska bygga nya lokaler i området. I planen är området ett kvartersområde för bostadsbyggnader och offentliga servicebyggnader.

Staden avstår från byggnader som den inte har användning för i sina egna tjänster

Helsingfors stads mål är att avstå från byggnader som den inte behöver i sina egna tjänster eller som det inte finns några andra strategiska skäl till att äga. Byggnader väljs ut för försäljning utifrån bland annat deras skick och utvecklingspotential samt markanvändnings- och byggnadsskyddsmål. I framtiden är målet att stadsmiljönämnden årligen beslutar om de objekt som ska säljas eller utvecklas följande år. Dessutom kan lokaler i aktieform och andra objekt som redan har valts ut för försäljning läggas ut för försäljning.

Ytterligare information:

Lokaler till salu (På finska)
Stadsmiljönämndens föredragningslista 15.2.2022 (På finska)