Helsingfors festspel delar ut 1000 Konstgåvor runt om i staden

Konstgåvorna som fick stor popularitet förra sommaren gläder i år i ännu större utsträckning under Helsingfors festspel.
Viulunsoittaja ja kuuntelija ylhäällä parvekkeella.

Konstgåvorna som fick stor popularitet förra sommaren gläder i år i ännu större utsträckning. Under tre veckoslut under Helsingfors festspel delas sammanlagt nästan tusen avgiftsfria konstföreställningar ut till allmänheten. Ansökan om Konstgåvor inleds på webben måndagen den 16 augusti.

Under Helsingfors festspel som pågår mellan 19.8 och 5.9 kan konsten överraska också hemma, när hundratals Konstgåvor delas ut runt om i staden i samarbete med OP. Konstgåvor ges av en rad inhemska toppkonstnärer som är musiker, dansare, cirkusartister eller poeter. Innehållet i gåvan är en överraskning för både beställaren och mottagaren, och den som framför gåvan får veta innehållet först på plats. Korta framträdanden på 5–10 minuter genomförs till exempel på gåvomottagarens gård eller under gåvomottagarens balkong.

Tack vare Konstgåvor kan vem som helst beställa en unik konstupplevelse till en närstående som bor i Helsingfors. De första Konstgåvorna som delas ut under festspelens invigningshelg den 21–22 augusti kan beställas på webben på adressen taidelahja.helsinkifestival.fi(Länk leder till extern tjänst) måndagen den 16 augusti fr.o.m. kl. 12. Konstgåvor kan beställas varje vecka alltid till följande festivalhelg. Ansökningsomgången för det andra veckoslutet inleds på webben den 23 augusti och den 30 augusti.

Beställningen av Konstgåvan sker via en app som utvecklats av Counterpoint och Helsingfors festspel. Appen har skapats med öppen källkod och delas ut till festivaler runt om i världen och den möjliggör förutom beställning av Konstgåvor även administrationen och dirigeringen av Konstgåvor, vilket gör det betydligt enklare att genomföra dessa gåvor. Utöver Helsingfors har Konstgåvor med hjälp av appen förmedlats redan i Reykjavik, Bergen, Cork och Vanda.

Helsingfors festspel är den största mångkonstfestivalen i Norden och pågår 19.8–5.9.2021. Exakta programdata finns på webbplatsen helsinkifestival.fi(Länk leder till extern tjänst). Biljetterna till evenemangen säljs av Ticketmaster Suomi.

Läs mera:

taidelahja.helsinkifestival.fi(Länk leder till extern tjänst)
helsinkifestival.fi(Länk leder till extern tjänst)