Helsingfors erbjuder tiotals avgiftsfria evenemang och aktiviteter för barn och unga under sportlovet

Helsingfors erbjuder tiotals avgiftsfria evenemang och aktiviteter för barn och unga under sportlovet.
Utanför graffiti. Bild: Malin Gustafsson
Utanför graffiti. Bild: Malin Gustafsson

Under sportlovet anordnas tiotals evenemang riktade till unga och barnfamiljer i Helsingfors. Största delen av aktiviteterna under sportlovet är avgiftsfria, och även de avgiftsbelagda upplevelserna är billiga. Hela sportlovsutbudet finns samlat på den nya webbplatsen nuorten.helsinki, som i fortsättningen samlar alla tjänster riktade till stadens unga. I Helsingfors håller man sportlov i år mellan den 21 och 27 februari.

Det finns tiotals sätt att tillbringa sportlovet i Helsingfors, både utomhus och inomhus. Det finns gott om evenemang för barnfamiljer och unga runt om i Helsingfors. Förutom ungdomsgårdarna anordnas evenemangen på idrottsanläggningar, bibliotek, kulturcenter och museer i de olika områdena.

Den traditionella Vinterjippon flyttar till Stadikka

Staden anordnar en öppningsceremoni för sportlovet för hela familjen på Malms flygplats lördagen den 19 februari kl. 10–13. I programmet ingår till exempel ponnyledning och en magi-show. Malms FBK:s brandbil är på plats och långfärdsskridskobanan är öppen.

Det traditionella evenemanget för hela familjen, Stadens Vinterjippo, flyttar i år till en urban miljö eftersom den legendariska Olympiastadion och dess näromgivning i Tölö är platsen där allt händer. Evenemanget, som under tidigare år har ägt rum i Svedängen, är fortfarande avgiftsfritt och dess urval av aktiviteter brett. Favoriterna Marshall och Chase från Vov-Patrullen är stjärnorna i Vinterjippon som anordnas på Olympiastadion tisdagen den 22 februari kl. 15.30–18.30.

Skridskobanorna och skidspåren är öppna för alla njutare av friluftsaktiviteter under hela sportlovsveckan, detsamma gäller stadens simhallar. Du får anvisningar för den självständiga sportlovsorienteringen från exempelvis centrumbiblioteket Ode och Nordhuset.

De unga erbjuds idrott, utflykter, konst, spel och arbete med händerna

Tiivistämö i Södervik erbjuder de unga musik- och dansinriktade aktiviteter under hela sportlovsveckan. På Tiivistämö kan du exempelvis hoppa in i dansvideostudion, delta i en DJ-verkstad eller titta på filmer som fördjupar dig i hiphopkulturens historia. Fredagen 25.2 På Helsingforskanalen streamar Tiivistämö live-uppträdanden av två unga rappare på väg uppåt. Sexmane & Pessa -livestream-spelning börjar klockan 18.30 och inkluderar artistintervjuer utöver spelningarna. Dessutom får 200 lyckliga människor titta på spelningen på plats på Tiivistämö.

Under sportlovet anordnar ungdomsgårdarna olika utflykter, evenemang, verkstäder och andra aktiviteter som planeras av unga. På de öppna kvällarna på ungdomsgårdarna kan du spela, laga mat, titta på filmer och hänga med gamla och nya vänner.

På Malms kulturhus dyker vi in i mangavärlden i Mangataivas-rummet som är utformat och genomfört av unga. Förutom teckningsverkstaden och boktipset finns även en manga-filmvisning. Och på Gamlas ungdomsgård tillverkar vi naturkosmetik av råmaterial som finns i alla hushåll.

Under sportlovsveckan erbjuder biblioteken sagostunder, hantverk och detektivuppdrag för de minsta i familjen. Och för de unga som är lite äldre erbjuder biblioteken exempelvis konsol- och brädspel. Östra centrums, Gårdsbacka och Nordsjö bibliotek anordnar en Incredibox beat-verkstad där du får testa en lättanvänd app som skapar beats.

HAM Helsingfors konstmuseum och Stadsmuseum har alltid fritt inträde för personer under 18 år. Utställningen Kära Tallinn är fortfarande öppen fram till den 27 februari.

Se hela sportlovsutbudet: nuorten.helsinki(Länk leder till extern tjänst)

Foto: Malin Gustafsson

Nyheten har publicerats den 16.2 och har uppdaterats den 23.2.