Helsingfors borgmästare deltog i Eurocities-nätverkets besök Ukraina

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen besökte Ukraina den 19 augusti tillsammans med borgmästarna i Riga, Oslo, Lyon, Marseille, Florens, Aten och Tirana.
Kokouksen osallistujat suuren neuvottelupöydän ääressä.

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen besökte Ukraina fredagen den 19 augusti tillsammans med borgmästarna i Riga, Oslo, Lyon, Marseille, Florens, Aten och Tirana. Borgmästarna besökte såväl huvudstaden Kiev som städerna Butja, Irpin och Borodjanka, som utsatts för svåra bombningar.

Besöket arrangerades av det ukrainska presidentkansliet och nätverket Eurocities för europeiska städer. Besöket var planerat för en tidigare tidpunkt, men den lokala arrangören blev tvungen att skjuta upp det. Helsingfors borgmästare bjöds in av ordföranden för Eurocities-nätverket, Florens borgmästare Dario Nardella.

Eurocities är ett nätverk som riktar sig till storstäder i Europa och främjar sina medlemsstäders ekonomiska, samhälleliga och sociala utveckling. I Ukraina är städerna Charkiv, Kiev, Lviv och Odessa medlemmar i Eurocities.

Borgmästarna stöder en snabb återuppbyggnad av Ukraina

Utöver president Volodymyr Zelenskyj träffade borgmästarna från de olika europeiska städerna bland annat Kievs borgmästare Vitalij Klytjko. Under resan undertecknade borgmästarna en avsiktsförklaring (”Memorandum of understanding” på engelska) där Eurocities-medlemmarna fördömer Rysslands anfallskrig och förbinder sig att stödja ukrainska städer i återuppbyggnadsarbetet.

”Helsingfors och de övriga Eurocities-städerna vill tillsammans stödja Ukraina och skapa ett hållbart, tryggt och jämlikt samhälle när kriget väl är över. Efter att vi sett det ryska anfallskrigets fruktansvärda följder med egna ögon har känslan bara blivit starkare. Avsiktsförklaringen är en viktig signal om att vi inte glömt ukrainarna utan redan funderar på det bästa sättet att hjälpa de ukrainska städerna att återhämta sig från den pågående mänskliga krisen”, säger borgmästare Vartiainen.

I avsiktsförklaringen betonas viljan att bygga upp en miljövänlig, energieffektiv, säker och trivsam livsmiljö. Eurocities-städerna lovar dela med sig av sin expertis och stödja ukrainska städer bland annat genom att bidra med teknisk kompetens och skaffa finansiering. Åtgärderna ska preciseras på basis av de ukrainska städernas faktiska behov.

Det är viktigt att städernas gemensamma röst lyfts fram exempelvis i EU-finansieringssammanhang för att den hjälp som reserverats för återuppbyggnaden ska kunna riktas till de största behoven. EU har redan lovat hjälpa Ukraina med finansiering för återuppbyggnaden.

Konkreta sätt att fördjupa samarbetet önskas

Avsiktsförklaringen förmedlar ett viktigt budskap om att Helsingfors och andra europeiska städers har en stark vilja att konkret stödja återuppbyggnaden av ukrainska städer. Avsiktsförklaringen undertecknades av representanterna för Eurocities och det ukrainska ”Congress of Local and Regional Authorities”, som representerar alla lokala och regionala myndigheter i Ukraina. Dessa parter ska även följa upp hur avsiktsförklaringen efterföljs.

”Europeiska och ukrainska städer har länge samarbetat med varandra, men nu ska samarbetet fördjupas och nya band knytas, vilket är särskilt fint. Helsingfors undertecknade sitt första samarbetsavtal med Kiev redan på 1990-talet. Nu är det dags att lägga i en ny växel för avtalet. Besöket är ett första steg i den riktningen. Vi vill emellertid ta fram konkreta sätt att fördjupa vårt samarbete så att avtalet inte blir en död bokstav. Vårt team i Helsingfors kommer att samarbeta med de anställda vid Kievs stad för att finna rätt konkreta åtgärder”, fortsätter Vartiainen.

Besöket var lyckat och alla deltagare var nöjda med avsiktsförklaringen.

Borgmästare Vartiainen reste till mötet med tåg från Polen tillsammans med de andra Eurocities-borgmästarna. Det ukrainska presidentkansliet svarade för tidpunkten för besöket, arrangemangen och säkerheten. Av säkerhetsskäl publicerades ingen information om besöket i förväg.