Helsingfors bibliotek är tillgängliga även under julen

I år hålls fem bibliotek öppna i Helsingfors under julhelgen. Biblioteket erbjuder möjlighet till ett fridfullt julfirande
Valaistu joulukuusi hämyisessä Kallion kirjastossa.

Biblioteket erbjuder möjlighet till ett fridfullt julfirande. I år hålls fem bibliotek öppna i Helsingfors under julhelgen. På Berghälls och Rickhardsgatans bibliotek är personalen på plats på julafton. Degerö, Drumsö och Viks bibliotek kan användas för självbetjäning på helgdagarna.

Berghälls bibliotek var 2018 det första biblioteket i Helsingfors att hålla öppet på julafton. Bibliotekschef Erna Marttila berättar att väldigt många kunder har tackat för idéen och öppethållning på julen har man definitivt velat fortsätta efter förra årets coronapaus.

Inget julstök i biblioteket

Biblioteket erbjuder en fridfull lokal och alternativa aktiviteter för julen, och det är roligt att komma till biblioteket även när det egna hemmet känns ensamt, trångt och tråkigt.

På Berghälls bibliotek finns inget speciellt julprogram på grund av den rådande coronasituationen. Enligt Erna Marttila är majoriteten av besökarna på julafton sådana som regelbundet besöker biblioteket.

– På julen kan man ha tid för att läsa en bok eller en serie, titta på en god film eller spela ett brädspel tillsammans med familjen eller vänner. Alla dessa kan lånas från biblioteket. Om det finns snö kan man dessutom låna exempelvis en pulka för julhelgen, påminner Erna Marttila.

Även på Rickhardsgatans bibliotek är julgästerna oftast bekanta biblioteksanvändare.

– Folk kommer och lånar böcker eller använder dator som vanligt, men en del kunder kommer enkom för att känna bibliotekets stämning på julen, säger bibliotekschef Mari Heino.

Till självbetjäningsbibliotek med bibliotekskortet

Viks grundrenoverade bibliotek som öppnades i oktober är för första gången öppet för självbetjäning på juldagen och annandag jul. Då finns ingen personal på plats men lokalerna övervakas tekniskt.

Enligt bibliotekschef Anki Mölläri har i synnerhet unga välkomnat möjligheten att använda biblioteket självständigt.

– Vi i Vik har goda erfarenheter av självbetjäning. Det är utmärkt att unga har hittat platsen. För några seniorer har det varit lite svårt att logga in vid dörren men det är inte svårt att komma in till biblioteket. Bara bibliotekskortets streckkod och en fyrsiffrig PIN-kod krävs. Under julhelgen kan man gärna hämta spel, filmer och läsning, påminner Mölläri.

På julafton är personalen på plats på Berghälls och Rickhardsgatans bibliotek kl. 10–16. Degerö biblioteks självbetjäningstid på julafton är kl. 10–18, det vill säga bibliotekets dörr öppnas med bibliotekskortet och PIN-koden. På juldagen och annandag jul kan Degerö och Viks bibliotek användas självständigt kl. 10–18 och Drumsö bibliotek kl. 12–18.

Helmet-bibliotek(Länk leder till extern tjänst)

Foto: Helsingfors stad