Hela 13 000 fjärde- och femteklassare deltar i Borgmästarens självständighetsfest i Mässcentrumet

Borgmästare Juhana Vartiainens självständighetsfest för fjärde- och femteklassare i Helsingfors grundskolor firas i Helsingfors Mässcentrum torsdagen den 7 december och fredagen den 8 december. Sammanlagt cirka 13 000 elever och lärare förväntas delta i firandet.
Barn på Borgmästarens självständighetsparti.
Borgmästarens självständighetsfest firades också i Mässcentrumet 2022. Bild: Kimmo Brandt

Denna höst har alla fjärde- och femteklassare i Helsingfors fått en inbjudan till Borgmästarens självständighetsfest. På grund av coronapandemin var vi tvungna att hoppa över festen 2020 och 2021. Helsingfors stad vill dock säkerställa att alla åldersklasser får möjlighet att delta i den minnesvärda festen som borgmästaren står värd för. I år deltar två åldersklasser på en gång. Nästa år återgår vi till den traditionella årliga festen för fjärdeklassarna. 

– Jag är glad att få vara värd för denna viktiga fest – för mig som borgmästare är det fråga om en av årets höjdpunkter och ett av de största evenemangen! Utöver firandet av vårt lands självständighet är detta en betydande förenande generationserfarenhet för grundskoleeleverna i Helsingfors. Tillsammans kan vi vara stolta över att vi får bo i ett självständigt land och dess fina huvudstad där vi kan värna om gemenskapen och gemensamma erfarenheter, säger borgmästare Vartiainen. 

På grund av renoveringen av Finlandiahuset ordnar vi festen i Mässcentrum. Torsdagen den 7 december deltar femmorna i två fester och fredagen den 8 december deltar fyrorna för sin del i två fester. 

Festserveringen.
Serveringar på 2022 festen. Bild: Kimmo Brandt

Överraskningsartister intar scenen 

Vi gläder festdeltagarna med servering och program som omfattar en konsert av olika överraskningsartister båda dagarna.  

Gästerna hälsas välkomna förutom av borgmästare Vartiainen även av biträdande borgmästare Johanna Laisaari och Satu Järvenkallas, sektorchef för fostran och utbildning.  

Gruppen Circus Helsinki underhåller dem som väntar i hälsningskön och Gardets musikkår spelar musik då eleverna kommer in. På festen uppträder gatudansgruppen Lucid Crew som fått sin början på Malms ungdomsgård. Anna Norros och Paul Uotila är programledare för evenemanget. 

Circus Helsinki.
Gruppen Circus Helsinki underhåller dem som väntar i hälsningskön. Bild: Kimmo Brandt

”I Happy betonas frihet och glädje” 

Festen kulminerar i en gemensam dans. I dansutbudet finns gamla bekanta: cicapo, kulkuset, jiffy mixer, rock, letkis-jenka och happy. 

Både elever och lärare har väntat på festen. De har övat danserna på gymnastiklektionerna under hösten. 

Hälsokunskaps- och gymnastikläraren Tytti Mecklin har gjort koreografierna för de gemensamma danserna. Dessutom dansar hon på festen som fördansare med sin partner.  

Under dansen byts festens laddade spänning till uppträdandets glädje. Det har varit fint att se hur även eleverna uppskattar evenemangets möjlighet att uttrycka sig, känna stolthet över sitt uppträdande och samtidigt vara en del av en större helhet, säger Mecklin.  

Idén till dansen Happy föddes när Mecklin ville ha en mer avslappnad dans som skulle dansas i fri form vid sidan av de traditionella pardanserna.  

I Happy betonas frihet, glädje och att göra saker tillsammans. Dansen bygger på upprepade rörelser, så det är lätt att lära sig koreografin utan tidigare dansbakgrund. De stora rörelsebanorna ger dansaren en känsla av frihet, och riktningsändringarna i samma takt skapar gemenskap. Den lätta och glada låten garanterar dansarna en ”Happy-känsla”!  

Barn som dansar.
I dansutbudet finns gamla bekanta: cicapo, kulkuset, jiffy mixer, rock, letkis-jenka och happy. Bild: Kimmo Brandt

Du kan se festen på Helsingforskanalen

 

I många hem funderar man på en lämplig klädkod för festen. Helsingfors stad och borgmästare Vartiainen uppmuntrar alla att delta i festen utan onödigt stor press. Till evenemanget kan eleven klä sig snyggt eller festligt enligt sin egen stil, smak och möjligheter. Ni kan också låna kläder eller skaffa dem på annat sätt återvunna. 

På grund av det stora deltagarantalet kan vårdnadshavarna inte bjudas in för att följa festen. Vårdnadshavarna kan dock följa festen i direktsändning på Helsingforskanalen. Länkar till sändningar finns i slutet av denna artikel.

Kanalen spelar även in sändningen från festen. Många skolor ordnar också en dansföreställning för vårdnadshavarna på festdagen.  
Helsingfors stad har ordnat en självständighetsfest i Finlandiahuset för fjärdeklassare i Helsingfors sedan 1997. Helsingfors borgmästare, tidigare stadsdirektören, är värd för festen som samlar alla barn i tioårsåldern. Helsingfors evenemangsstiftelse svarar för den övergripande planeringen och produktionen av festen.