Hälsokontrollerna i passagerarhamnarna gjordes smidigare från och med den 5 november

Praxisen vad gäller hälsokontrollerna i Helsingfors passagerarhamnar ändrades fredagen den 5 november. Syftet med detta var att göra passagerartrafiken smidigare


Praxisen vad gäller hälsokontrollerna i Helsingfors passagerarhamnar ändrades fredagen den 5 november. Syftet med detta var att göra passagerartrafiken smidigare i och med att passagerarmängderna ökar.

I fortsättningen kommer alla passagerare, inbegripet dem som anländer med bil, att delas in i två linjer, en grön och en röd. Passageraren är skyldig att själv välja rätt linje.

Passagerare som har intyg över fullständig vaccinationsserie eller genomgången covid-19-sjukdom inom de 6 senaste månaderna väljer den gröna linjen. På gröna linjen kontrolleras passagerarnas intyg slumpmässigt.

Ändringarna i november gäller inte för transport- och logistikpersonal inom godstrafiken i deras arbetsuppgifter och inte heller kryssningsresenärer som rest från Finland och som inte har gått i land. De kan fortsättningsvis använda den gröna linjen.

Passagerare som anländer till fots och som inte kan visa upp ovannämnda intyg väljer den röda linjen.

Bilister med intyg på negativt testresultat eller ofullständig vaccinationsserie får också välja den gröna linjen. Om ens en person som ska välja röda linjen åker med i bilen ska man välja den röda linjen.

”I och med att vaccinationstäckningen ökar kan vi göra hälsokontrollerna i hamnarna ännu smidigare. När passagerarmängderna ökar är det viktigt att se till att terminalerna och bilplanerna inte stockas på ett sätt som äventyrar säkerheten. Det ska inte heller bli för långa väntetider för vaccinerade passagerare, och de ska få fortsätta sin resa smidigt", kommenterar Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster.    

Vem bör ta ett andra coronavirustest 72 timmar efter ankomsten till landet?

Om passageraren har en ofullständig vaccinationsserie eller ett negativt testresultat (mindre än 72 timmar sedan testet) eller om hen anlänt till landet utan intyg ska hen ta ett test tidigast 72 timmar och senast 120 timmar efter ankomsten. Försummelse att ta coronatest är straffbart för myndiga personer (Lagen om smittsamma sjukdomar 87 a §).