Fullmäktige behandlar detaljplan för Hermanstadsstranden

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 15 mars kl. 18. På föredragningslistan står en detaljplan för Hermanstadsstranden och en projektplan för nybyggnaden för Gårdsbacka räddningsstation.
Fullmäktigeledamöter sitter i fullmäktiges sessionssal vid sammanträdet 7.9.2022.
Sammanträdet pågår. Bild: Pertti Nisonen

Detaljplanen gäller Hermanstadsstranden som ligger i norra delen av Fiskehamnen. Avsikten är att planera en boendemiljö som tillsammans med Byholmen, som planläggs senare, ska förena Fiskehamnens norra del med Arabiastranden.

Nio bostadskvarter, två parkeringsanläggningar, en skola och två daghem har planerats i området. En idrottsplan och lekpark planeras dessutom i anslutning till det norra daghemmet. Antalet invånare i området ökar med ca 5 500.

Nuvarande Hermanstads strandpark blir kvar för rekreationsbruk för invånarna och avsikten är att genom planering stödja och stärka parkens biodiversitet. Vid gränsen av strandparken och den kommande stadsstrukturen planeras en funktionell strandpromenad.

Projektplanen gäller en nybyggnad för Gårdsbacka räddningsstation i Mellungsby. Gårdsbacka räddningsstation kommer att förstärka beredskapen inom prehospital akutsjukvård, som har klassificerats som brådskande, i Östra Helsingfors.
Avsikten är stationen ska ha en räddningsenhet, en tankbilsenhet och en ambulans. Stationens operativa personal ska bestå av 10 personer i fyra skift. Områdets säkerhetsutbildare ska arbeta i räddningsstationens kontorslokaler.


Sammanträdet börjar kl. 18 och kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen. Sändningen kan även ses senare som inspelning på Helsingforskanalen.

Man kan följa fullmäktiges beslut i ett fält under sändningsvyn på Helsingforskanalen. För besluten redogörs efter sammanträdet dessutom i stadsfullmäktiges beslutsmeddelande (på finska).