Fontänen på Övre Malms torg sprutar igen

Fontänen på Övre Malms torg och dess bassäng har reparerats och sprutar åter vatten. Den efterlängtade reparationen var den första etappen i renoveringen av torget. Tanken är att i framtiden göra torget till ”Malms urbana oas”, ett trivsammare och tryggare grönskande vardagsrum för stadsborna där det finns plats för evenemang och torgverksamhet.
Fontänen före renoveringen. Bild: Helsingfors stadsmiljösektor
Fontänen före renoveringen. Bild: Helsingfors stadsmiljösektor

Totalrenoveringen inleddes i augusti i fjol(Länk leder till extern tjänst). Stenläggningen i fontänens bassäng samt sten- och betongkanten runt den har förnyats liksom vattenisoleringen och bassängtekniken. Dessutom har kantstenarna och stenläggningarna runt bassängen lagts om.

Fontänens bassäng har varit torrlagd sedan 2016 på grund av problem med läckage.

Fontänen består av en skulptur i stål samt en bassäng. Malm-skulpturen i stål av konstnären Seppo Manninen har funnits på Övre Malms torg sedan 1990. Skulpturen ingår i Helsingfors stads konstsamling som administreras av HAM Helsingfors konstmuseum. För tekniskt underhåll av verket, som vattensystemet, svarar stadsmiljösektorn.

Renoveringen av vattenbassängen och fontänen är den första etappen i renoveringen av Övre Malms torg. Målet med renoveringen av torget är att förbättra trivsel och trygghet, öka funktionaliteten, förstärka den lokala identiteten och kännedomen om torget samt att förbättra stadsnaturens mångfald.

Framtidsvisionen är ”Malms urbana oas” där avsikten är att tillföra parken bland annat bänkar, träd, busk- och perennplanteringar och ett planteringsområde för en stadsträdgård. I närheten av fontänen finns plats för en tillfällig scen och runt fontänen planeras ett trivsamt vistelseområde. I torgets mittområde planeras för närvarande ett område med stenmjöl, där man kan spela olika slags spel såsom petanka eller kubb.

Framtidens torg byggs tillsammans med stadsborna

Övre Malms torg är  en central öppen plats i Malms mångsidiga och livliga stadscentrum intill goda spårförbindelser. Malms centrum har dock kommit till ett skede i sin livscykel där det har blivit aktuellt att förnya området.

Under de senaste åren har Övre Malms torg varit en del av Helsingfors stads placemaking-försök, som strävar efter att utveckla trivseln i stadsrum tillsammans med de boende och andra användare. Torget förnyas under de närmaste åren också med resultaten från försöket som grund. Även under den kommande sommaren förses torget med tillfälliga element för att öka trivseln och torget livas upp med evenemang i små format.

Totalrenoveringen av torget ska enligt nuvarande planer inledas 2024 eller 2025.

Malm är ett av pilotområdena för stadsförnyelse utöver Mellungsby, Malmgård-Gamlas och Havsrastböle. Stadsförnyelsen är en arbetsmodell vars mål är att förbättra funktionen, trivseln och attraktiviteten för gamla bostadsområden.