Evenemanget Nuori kulttuuri On Air firar ungas konstintressen och för samman unga

Evenemanget Nuori kulttuuri On Air firar ungas konstintressen och för samman unga
Nuori taiteilemassa graffitia seinään.

Det multikonstnärliga evenemanget för unga, Nuori Kulttuuri On Air, arrangeras i maj 2022 på olika håll i Finland och dess syfte är att fira kulturellt ungdomsarbete med hjälp av ungas konst. Med sitt nya koncept ersätter Nuori Kulttuuri On Air det tidigare arrangerade evenemanget Loiste. Huvudstadsregionens evenemang organiseras i Tiivistämö i Södervik och livesändningen kan följas på Helsingforskanalen.

Evenemangshelheten består av satellitevenemang som samtidigt organiseras i sex städer och kulminerar i en livesändning i Tammerfors på lördagskvällen den 7 maj 2022. Det gemensamma målet är att höja anseendet av det kulturella ungdomsarbetet och ungas konstintressen samt föra samman kulturintresserade unga i deras intressen. Satellitevenemangen är livesändningar med egna uttryck i olika städer. Nästa år är städerna Tammerfors, Rovaniemi, Uleåborg, S:t Michel, Enare och Helsingfors (huvudstadsregionen). Satellit hänvisar till det sätt på vilket de unga och det kulturella ungdomsarbetets utövare runt om i landet slutligen förenas via livestream till en firande helhet under en livesändning på ett par timmar som sänds från Tammerforshuset.

I livesändningen visas framföranden av unga samt videoinslag från det gångna året som lyfter fram aktuella företeelser inom ungas konstintressen och berättelser bakom intressena. Under livesändningen besöker man även de olika satellitevenemangen samt belönar personer som utmärkt sig och personer, grupper och organisationer som arbetar inom det kulturella ungdomsarbetets olika sektorer.

Ansökan till On Air -evenemanget görs med video i början av år 2022

Unga i 13–20-årsåldern har möjlighet att ansöka till evenemangets videogranskning med en gemensam ansökningsblankett. Formatet är videofilm och Nuori Kulttuuri utmanar unga konstintresserade att skapa nya innovationer inom sin egen konstart med hjälp av rörliga bilder. Konstformen är alltså inte begränsad, men verket ska kunna visas upp på video. Ansökningstiden till videogranskningen är 1.2–18.2.2022.

Alla verk som är med i granskningen ses av en expertjury, som ger verken skriftlig respons. Visningen kan även väljas med i satellitevenemanget Nuori Kulttuuri On Air som ordnas den 7 maj 2022 i Helsingfors. Helsingfors expertjury består av Yeboyah (Rebekka Kuukka), Mikko Von Hertzen och Marjaana Veikkanen.

Granskningens verk kommer också att läggas upp på Digistage som öppnas efter ansökan. På Digistage får publiken rösta på sin favorit, som koras i Tammerfors LIVE-sändning på lördagskvällen.

Mer information:

www.nuorikulttuuri.fi/onair(Länk leder till extern tjänst)