Ett ljus för Ukraina - Kom och tänd ett ljus och minns offren i kriget på Senatstorget den 24 februari

Den 24 februari 2023 har det gått ett år sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina. Samma dag hålls en minnesstund för krigets offer på Senatstorget. Evenemanget är öppet för alla och det börjar klockan 16 och slutar klockan 20.
Senatstorget Helsingfors.
Evenemanget Ett ljus för Ukraina ordnas på Senatstorget 24.2.2023 kl. 16-20. Bild: Jere Huttunen / Helsinki Material Bank

De första ljusen på kyrkans trappa tänds av republikens president Sauli Niinistö, Ukrainas ambassadör Olga Dibrova, statsminister Sanna Marin (SDP) samt representanterna för arrangörerna Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, direktören för Helsingfors kyrkliga samfällighet Juha Rintamäki och Helsingfors universitets rektor Sari Lindblom.

Också ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP), arbetsminister Tuula Haatainen (SDP), utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna), kommunikationsminister Timo Harakka (SDP), familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) samt jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (Centern) tänder ljus. 

Efter detta får alla deltagare visa sin medkänsla till ukrainarna genom att tända ett ljus på Domkyrkans trappa. Om du vill, kan du ta med dig ett eget ljus, men arrangörerna bidrar med 2 000 ljus som besökarna kan tända utan kostnad. Som avslutning på evenemanget samlar Ukrainska föreningen i Finland in ljusen och skickar dem till fronten i Ukraina, där stearinet används som energi- och ljuskälla.

Klockorna i Domkyrkan ringer på nytt klockan 18 och då ansluter även de andra kyrkorna i staden i klockringningen. I klockringningen deltar bland annat ortodoxförsamlingen och den katolska församlingen. Samtidigt kan invånarna tända ett ljus i fönstret hemma för Ukrainas självständighet. 

Du kan komma till Senatstorget när det passar dig. I början av kvällen, ungefär klockan 18.05, framför Ukrainska föreningen i Finlands kör verken ”Plyve kacha” och ”Prayer for Ukraine” på torget. Efter den ukrainska föreningens kör framför kvartetten Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti, med förstärkning, Finlandiahymnen.

Även en konkret hjälpförsändelse till Ukraina är på väg

Den 24 februari, samma dag med evenemanget på Senatstorget, offentliggörs resultatet för insamlingen i kampanjen Generators of Hope i huvudstadsregionen. Helsingfors, Esbo och Vanda städer har deltagit i kampanjen Generators of Hope som startades av Europaparlamentet och nätverket Eurocities och där man samlade in nya och begagnade generatorer och enheter för elproduktion och uppvärmning till Ukraina. Insamlingen avslutades i huvudstadsregionen den 10 februari.

Samma dag offentliggörs också Helsingfors stads humanitära tilläggsstöd till Ukraina.

Under evenemanget den 24 februari på Senatstorget finns möjlighet att göra en donation till Ukraina via Kyrkans utlandshjälp som har insamlare på plats. Du kan också hjälpa Ukraina och ukrainare genom donationer till internationella insamlingar som ordnas av bland annat följande organisationer: Röda Korset, Unicef, Rädda barnen, SOS Barnbyar, Plan International, UN Women, World Vision och Fida, Kyrkans utlandshjälp och Ukrainska föreningen i Finland (autaukrainaa.fi). Du kan också hjälpa genom frivilligarbete och genom att donera till exempel kläder och föremål. Vi har sammanställt information om olika sätt att hjälpa på sidan Den humanitära krisen i Ukraina – möjligheter att hjälpa i huvudstadsregionen (på finska). 

Programmet under evenemanget Ett ljus för Ukraina

Klockan 16
Evenemanget inleds med ringning i Domkyrkans klockor och en tyst minut.
De inbjudna gästerna och representanterna för arrangörerna tänder de första ljusen.
Klockan 18
Klockorna i Domkyrkan och i kyrkorna i hela staden ringer när olika trossamfund ansluter sig till klockringningen.
Ukrainska föreningen i Finlands kör uppträder: ”Plyve kacha” och ”Prayer for Ukraine”.
Kvartetten Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti med förstärkning: Finlandiahymnen.
Samtidigt kan invånarna tända ett ljus i fönstret hemma för Ukrainas självständighet.
Klockan 20
Evenemanget slutar.

Ett ljus för Ukraina – minnesstunden för offren för kriget på Senatstorget den 24 februari ordnas av Helsingfors stad, Helsingfors kyrkliga samfällighet och Helsingfors universitet i samarbete med statsrådets kansli och Ukrainska föreningen i Finland. I evenemanget deltar också Ukrainas ambassad.

Följ programmet på sociala medier:
#WeStandWithUkraine #Helsinki