En förnyad skärgårdsutställning på Stora räntan

Stora Räntans naturcentrum som ligger framför Brunnsparken öppnas åter för allmänheten. Bekanta dig under besöket med naturhusets förnyade utställning om skärgårdsnaturen.
Måsar och blomstrande violer på Stora Räntans klippor. Bild: Marianne Aalto
Måsar och blomstrande violer på Stora Räntans klippor. Bild: Marianne Aalto

Stora Räntan är en mångsidig koncentration av liv. Växtligheten på ön, det rika fågelbeståndet och den intressanta geologin är utan like. På ön verkar naturcentret som är öppet för alla och det erbjuder en fin miljö för naturupplevelse.

Stora Räntans naturcentrums naturhus, akvarier, fotoutställningar och sagohuset Vellamo presenterar Östersjön och skärgårdsnaturen. 

”Den exceptionellt vackra ön, den med eftertanke förnyade utställningen i naturhuset, konstnärernas rika utställningsutbud samt det enorma antalet fåglar och växter bildar en unik helhet”, säger Kaisa Pajanen som ansvarar för verksamheten på Stora Räntan. 

Låna redskap från naturhuset för att observera naturen och beundra öns rika fågelbestånd från ett fågelgömsle eller från en fågel- och utsiktsplattform som byggts på en bunker. Öns rundhällar och utsiktsplatser tar tankarna långt bort från stadens buller.

Evenemang på Stora Räntans naturcentrum 2023

Under sommarsäsongen 2023 ordnas kostnadsfria naturutflykter, öäventyr för barn samt offentliga evenemang och utställningar. På kostnadsfria rundvandringar på ön, som ordnas varje lördag klockan 14–15, får man bekanta sig med öns natur och historia. För evenemangen krävs ingen förhandsanmälan. Du hittar mer information om naturcentret och säsongens evenemang på hel.fi/storarantan.

Naturcentret är öppet för allmänheten varje dag klockan 10–17 från maj till slutet av september.  Under midsommaren är naturcentret stängt. Förbindelsebåten till Stora Räntan åker från Ulrikasborgsbryggan i Brunnsparken intill Café Ursula (Ehrenströmsvägen 3). Betalning på båten endast med kort eller MobilePay.

Under natur- och konstevenemanget på Helsingforsdagen den 12 juni erbjuder Stora Räntans naturcentrum kostnadsfria resor för besökarna.

Matsäck till öutflykten

  • Stora Räntan är en utmärkt plats för picknick. På ön finns det inget kafé, utan mycket fina platser för att äta egen matsäck.
  • Du kan gå till Stora Räntan längs en cirka en kilometer lång stig. Stigen är ställvis svårframkomlig.
  • Under fåglarnas häckningstid stängs delar av rutterna på ön tillfälligt. Fråga naturcentrets personal om de lämpligaste rutterna under häckningstiden.
  • Bekanta dig med Stora Räntans konstnärers varierande utställningar på https://harakka.fi/pa-svenska/(Länk leder till extern tjänst)
  • Observera att du inte kan komma till ön med din egen båt eller med din hund.

Webbsidorna för Stora Räntans naturcentrum förnyas. Du hittar de nya sidorna senast i början av juni på den bekanta adressen: hel.fi/storarantan.