Detaljplaneändring för Västra hamnens passagerarterminal går vidare till fullmäktige

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 11 mars att föreslå att stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändringen för ett hamn- och gatuområde mellan Stillahavsgatan och Busholmskajen på Busholmen. Detaljplaneändringen bidrar i synnerhet till att göra det möjligt att öka trafiken i området i enlighet med centraliseringsscenariot för hamnen.
Västra hamnens passagerarterminal 1 blev färdig 1939 och är ritad av stadsarkitekten Gunnar Taucher. Bild: Jaana Maijala, Kaupunginmuseo
Västra hamnens passagerarterminal 1 blev färdig 1939 och är ritad av stadsarkitekten Gunnar Taucher. Bild: Jaana Maijala, Kaupunginmuseo

Till sin omfattning är den nuvarande byggnaden otillräcklig för att trafiken ska kunna förläggas dit i enlighet med utvecklingsprogrammet för hamnen, och dess placering möjliggör inte ändamålsenliga trafikarrangemang i hamnområdet.

I området planeras en ny terminalbyggnad, områden för angöringstrafik och fotgängare samt vänteområden. Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet om detaljplaneändringen.

Vision för miljöskyddet i Helsingfors

Stadsstyrelsen godkände visionen för miljöskyddet i Helsingfors 2040 och målen på medellång sikt för tio temaområden för miljöskydd.

Det är fråga om ett dokument som styr stadens miljöskyddsarbete och innehåller mål för stadens miljöskydd på medellång och lång sikt. Dokumentet preciserar målen för miljöskydd i stadsstrategin 2021–2025 och sätter upp mål för de delområden för miljöskydd som inte ingår i strategin.

Målen för miljöskydd 2040 är en uppdatering av den miljöpolicy som stadsfullmäktige godkände 2012. Uppdateringen behövs, eftersom till exempel klimat- och miljömålen har skärpts i och med stadsstrategin och lagstiftningen har stramats åt bland annat i fråga om målen för klimatskyddet.

Utfallet för målen för miljöskydd följs upp årligen och rapporteras som en del av stadens miljörapport, som presenteras för stadsfullmäktige.

Nya daghemslokaler för 140 barn i Havsrastböle

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för en nybyggnad för daghemsbruk som planeras vid Harbogatan i Havsrastböle. I lokalerna ryms ett daghem med plats för 140 barn inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen.

Enligt befolkningsprognosen ökar antalet 1–6-åriga barn i området med cirka 600 fram till 2036. Utifrån en granskning av servicenätet i området har staden beslutat genomföra den planerade utbyggnaden och ombyggnaden av daghemmet Siima som en nybyggnad. Nybyggnaden vid Harbogatan blir först en tillfällig lokal för lokalprojekten i området och efter det, uppskattningsvist från och med år 2030, en ersättande nybyggnad för daghemmet Siima.

Nybyggnadsprojektets maximala kostnader uppgår till 7 238 000 euro.

Dessutom godkände stadsstyrelsen de allmänna förhandsröstningsställena och vallokalerna på den egentliga valdagen vid Europaparlamentsvalet 2024. 

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.