Borgmästare Vartiainen i Tokyo på det nya globala stadsnätverkets sammankomst och på uppstartsevenemanget City-Tech.Tokyo

Tokyos guvernör Yuriko Koike har bjudit in städers ledare från hela världen till en sammankomst inom nätverket Global City Network for Sustainability (G-NETS) som pågår 27 februari–1 mars. Detta är det nya globala stadsnätverkets första sammankomst. På sammankomsten deltar förutom Helsingfors även ledare från 32 andra städer, bland annat New York, Amsterdam, Paris, Los Angeles, Bryssel och Seoul. Under sin resa talade borgmästaren också på City-Tech.Tokyo, en av världens största uppstartsevenemang inom stadsteknologibranschen.
Borgmästare Juhana Vartiainen i Tokyo på uppstartsevenemanget City-Tech.Tokyo.
I dag presenterade borgmästare Vartiainen Helsingfors ekosystem för uppstartsföretag på evenemanget City-Tech.Tokyo. Bild: Helsingin kaupunki / Helsingfors stad / City of Helsinki

– Helsingfors är en eftertraktad gäst på evenemang kring temat hållbar stadsutveckling runt om i världen, och det är ett nöje att exportera vår expertis till världen. Det är också extremt viktigt att vi lär oss av andra. Diskussioner med kollegor från hela världen är värdefulla i detta. Resan till Tokyo erbjuder ett utmärkt tillfälle att fördjupa vår relation med Tokyo liksom många andra städer. Uppstartsevenemanget i sin tur ger möjlighet att lyfta fram Helsingfors för japanska uppstartsföretag och investerare. Det är alltid en ära att presentera Helsingfors och att locka utländska företag att lära känna vår stad. Vår region är större än sin storlek när man jämför ekosystem för startuppföretag, och Helsingfors är den fjärde snabbast växande staden i Europa mätt i kapitalplaceringar, vilket innebär att Helsingfors attraktionskraft är obestridlig, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Borgmästare Vartiainens tal på nätverket G-NETS evenemang inriktar sig på utvecklingen av trygga städer. Dessutom diskuterar nätverket på sitt möte teman relaterade till hållbarhet, inkludering och rättvisa, i syfte att hitta lösningar på relaterade globala utmaningar tillsammans. Från Helsingfors synvinkel är nätverksmötets huvudfokus inte bara att lära av andra, utan också att knyta nya kontakter och fördjupa relationerna med flera olika städer.

I dag presenterade borgmästare Vartiainen Helsingfors ekosystem för uppstartsföretag och de möjligheter som staden erbjuder internationella uppstartsföretag och experter på evenemanget City-Tech.Tokyo. City-Tech.Tokyo organiseras för första gången och är en av världens största evenemang för uppstartsföretag, investerare och andra intressegrupper inom tillväxtföretagsbranschen. Evenemanget stöder särskilt uppstartsföretag som utvecklar lösningar för ett hållbart samhälle.