Arbis kommande läsår bjuder på både nyheter och klassiker

Det är knappt tre månader tills Arbis nya läsår startar, men redan nu kan du bekanta dig med höstens kursutbud på ilmonet.fi. Missa inte anmälan som börjar den 7 augusti.
Bild: N2

– Det finns många nya och roliga kurser på kommande, berättar Mathilda Larsson, ansvarig för bland annat kurserna i samhällsämnen på Arbis.

Hon nämner till exempel en inredningskurs som går igenom heminredningens grunder – såsom färgval och komposition, en perfomanskurs för seniorer, och en kurs om rysk och ukrainsk litteratur.

Årets nya handarbetsteknik på Arbis blir att spinna med slända.

Mahatma Gandhi har sagt att har man en slända i handen kan man inte kriga, säger Larsson.

Hon nämner också en annan aktuell kurs – nämligen en träff för att åka den nya spårjokern som går från Östra Centrum i Helsingfors till Kägeludden i Esbo.

Dessa kurser är ett minimalt urval av Arbis stora utbud. Bland de återkommande favoriterna finns allt från sång- och möbelrestaurering till språkkurser. På Arbis kan du studera bland annat svenska, engelska, italienska, franska, tyska och spanska.

– Också många gymnastikkurser har gått i flera år och är väldigt populära. Det blir allt från seniorgymnastik och yoga till promenader. Årets nyhet är cha cha-dans, berättar Larsson.

Anmälan öppnar i augusti

Anmälningen till det nya läsåret börjar stegvis måndag den 7 augusti. För vissa kurser öppnar anmälan först tisdag den 8 augusti eller onsdag den 9 augusti.

– Det är olika för olika ämnen. Alla datum för respektive kurs hittas på Ilmonet, berättar Larsson.

Det är också via Ilmonet det lönar sig att anmäla sig till åtminstone de mest populära kurserna. Enligt Larsson brukar till exempel keramikkursen fyllas direkt.

– Det varierar från år till år vilka kurser som lockar mest, men alla kurser har begränsat med platser.

Den som inte vill eller kan anmäla sig via Ilmonet kan även komma på plats till Arbis eller ringa kansliet och anmäla sig.

– Men för de mest populära kurserna kan det vara riskabelt. Kurserna hinner bli fulla på nätet om det är kö här på Arbis, tipsar Larsson.

Kurser som ger studiepoäng

Under kommande läsår erbjuder Arbis också 29 kurser som ger studiepoäng. Kursprestationerna registreras i den nationella databasen Min Studieinfo. Studiepoängen kan bifogas till det egna cv:t och i vissa fall också få tillgodoräknade vid andra läroanstalter.

Alla studiepoängskurser går att hitta på Ilmonet om man kryssar i kategorin studiepoängskurs.

Man behöver inte heller oroa sig för att behöva ta hand om betalningen direkt – fakturan kommer senare under hösten.

– Och om det är en längre kurs kan du testa gratis första gången. Om kursen inte känns rätt för dig kan nästa person i kön få din plats. Därför lönar det sig alltid att anmäla sig till kön fastän kursen är fullbokad, påminner Larsson.

Hoppas på nya kursdeltagare

Någon som alltid ser extra mycket fram emot det kommande läsåret är Arbis rektor Moa Thors.

– Jag har just korrekturläst alla kurser och hittade massa kurser jag skulle vilja gå på. Jag hoppas naturligtvis att stadens invånare hittar till kurserna och får samma känsla, säger hon.

Biträdande rektor Pia Nybom håller med.

– Ett nytt läsår är alltid ett nytt läsår och jag ser fram emot att huset fylls av nya kursdeltagare.

Nybom tycker också att det är inspirerande med många nya timlärare i höst.

– Det är roligt att folk hör av sig och vill undervisa här. Jag ser fram emot att välkomna de nya timlärarna och hoppas att de ska trivas på Arbis.

– Med nya lärare sker en förnyelse av kursutbudet fastän de skulle undervisa i samma ämnen. Nya lärare för också med sig sina styrkor, personligheter och nätverk, vilket brukar leda till nya kursdeltagare, säger rektor Moa Thors.

 

Det nya läsåret börjar den 4 september på Arbis.

 

Text: Michaela von Kügelgen