Yrjönkadun uimahalli, perusparannushanke

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.6.2023 Yrjönkadun uimahallin perusparannuksen hankesuunnitelman, joka koskee uimahallin toiminnallista ja teknistä perusparannusta. Suurin osa Yrjönkadun uimahallin teknisistä järjestelmistä on elinkaarensa päässä, ja rakenteet ovat rakennuksen ikää vastaavassa kunnossa. Rakennuksessa sijaitsee uimahallin lisäksi sisäliikuntatiloja, kuntosali sekä toimistotiloja.
Yrjökadun uimahallin pieni allas.

Hanke lyhyesti

Perusparannushankkeessa ajanmukaistetaan vedenkäsittely-, lämpö-, käyttövesi- ja ilmanvaihtojärjestelmät, sähkötekniset järjestelmät sekä korjataan vaurioituneet julkisivut, ikkunat ja ovet. Myös pesu- ja saunatilojen pintarakenteet ja vedeneristykset uusitaan.


Toiminnallisuutta parannetaan siirtämällä henkilökunnansosiaalitilat ja taukotilat kellarista ja 1. kerroksesta kolmanteen ja neljänteen kerrokseen sekä organisoimalla pääsisäänkäynnin järjestelyt uudelleen. Hankkeen yhteydessä korjataan allastilojen alkuperäisten laattojen vauriot ja kiinnitykset. Lisäksi korjataan kosteusvaurioituneita rakenteita ja vesikaton tasakattoalueet.

Hankkeen laajuus

Perusparannus käsittää pihan ja koko rakennuksen lukuun ottamatta: 
-    4. ja 5. kerroksen toimistotilat eivät sisälly hankkeeseen lukuun ottamatta välttämättömiä läpivientejä ja asennuksia, kuten esimerkiksi pikapalopostit ja paloilmaisimet sekä ikkunoiden ja porrashuoneovien kunnostukset.
-    6. ja 7. kerroksen puku-, pesu-, wc- ja iv-konehuonetilat eivät sisälly hankkeeseen lukuun ottamatta pukukaappien uusimista sekä tanssisaliin lisättäviä säilytyskaapistoja.

Rakentamisen aikataulu

Perusparannus alkaa tammikuussa 2024 ja työt kestävät noin kaksi vuotta. Uimahalli on suljettu koko tämän ajan. Alustavien suunnitelmien mukaan halli avataan asiakaskäyttöön taas tammikuussa 2026.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja asiakkaiden rakastama rakennus

Yrjönkadun uimahalli on kulttuurihistoriallisesti sekä rakennushistoriallisesti merkittävä rakennus ja sen rakennustaiteellinen arvo on erityisesti sisätilojen osalta poikkeuksellisen suuri. Uimahallin on suunnittelut arkkitehti Väinö Vähäkallio ja se vihittiin käyttöön 4.6.1928. Peruskorjaus toteutetaan rakennuksen suojeluarvot huomioiden.


Hankkeen tavoitteena on palvella nykyistä laajemmin kaupunkilaisia sekä vastata suureen asiakaskysyntään. Yrjönkadun uimahallissa vierailee vuosittain n. 160 000 asiakasta, päivittäinen kävijämäärä vaihtelee 300–800 asiakkaan välillä.