Esplanadien alue

Esplanadien alueelle tehdään asemakaavan muutos, jossa turvataan alueen luonne kulttuurihistoriallisesti merkittävänä puistokatuna. Liikennealueet ja puistot säilyvät pääosin ennallaan. Esplanadien asemakaavan päivitys on osa Helsingin ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman käytäntöön viemistä.
Ihmisiä nurmikolla ja kävelemässä kadulla.

Esplanadien asemakaavan muutos

Esplanadien alue muodostaa yhdessä Senaatintorin ja Kauppatorin kanssa Helsingin historiallisen keskustan yhtenäisimmän kokonaisuuden, joka on säilyttänyt olemuksensa puistokatuna kahdensadan vuoden ajan. Esplanadien kaavamuutosalue kattaa Pohjois- ja Etelä-Esplanadin katutilat sekä niiden väliin jäävän kolmiosaisen puiston eli Teatteriesplanadin, Runeberginesplanadin ja Kappeliesplanadin. 

Alueen kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot ovat merkittävät ja samalla alueen virkistysarvot julkisena, kaikille avoimena tilana ovat yleisesti tunnistettuja. Asemakaavan muutoksella halutaan turvata ja suojella näitä arvoja, joita ei aiemmin ole virallistettu. Alueen voimassa oleva asemakaava on tehty vuonna 1836, jolloin esimerkiksi alueen rakennuksia ei ole vielä ollut olemassa. 

Esplanadilla sijaitsevat puurivit ovat olleet alueen suunnitelmissa jo parisataa vuotta, ja ne ovat olleet tärkeä osa vanhan Empire-keskustan kaupunkikuvaa jo silloin. Teatteri- ja Runeberginesplanadeille 1800-luvulla istutetuista lehmuksista suuri osa on säilynyt nykypäivään. Alue halutaan jatkossakin nähdä eheänä puistoympäristönä ja puurivit tullaan huomioimaan myös uudessa asemakaavassa. 

Kaavamuutos ei tuo suuria muutoksia Esplanadin liikenteeseen. Liikennealueet ja puistot säilyvät pääosin ennallaan. Esplanadien asemakaavan tavoite on kokonaisuuden suojelun lisäksi mahdollistaa alueellinen liikennejärjestelmän muutos ja toimia poikittaisen autoliikenteen pääkatuna. 

Vanha asemakaava.
Esplanadien voimassa oleva asemakaava on vuodelta 1836. Kuva: Helsingin kaupunki

Hankkeen eteneminen

  1. Kevät 2025

  2. Syksy 2025

    • Kaavaehdotus nähtävillä 
  3. 2026–2027

    • Tarkistettu kaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnassa vuodenvaihteessa 2026–2027
    • Kaupunginhallituksen käsittely
    • Kaupunginvaltuuston käsittely