Fullmäktige godkände detaljplaneändring för Björkholmen

Helsingfors stadsfullmäktige godkände på sitt sammanträde 8 september detaljplan och detaljplaneändring för Björkholmen på Drumsö.
Havainnekuva Koivusaaresta: Arkkitehtuuritoimisto Sopanen-Svärd Oy

Helsingfors stadsfullmäktige godkände på sitt sammanträde 8 september detaljplan och detaljplaneändring för Björkholmen på Drumsö. Målet med detaljplanelösningen är att ett nytt bostads- och arbetsplatsområde byggs kring metrostationen på Björkholmen.

Detaljplanelösningen för Björkholmen omfattar markområde på Björkholmen, omgivande havsområde, en del av Västerleden och landbankar öster och väster om Björkholmen. Till området hör dessutom vägkanterna mellan Västerleden och kvartersområdena ända till Enåsbron.

I detaljplanelösningen har man särskilt sett till att alla planerade bostäder och arbetsplatser kan vara på gångavstånd från metrostationen. Bostäderna, arbetslokalerna och de offentliga uterummen öppnar sig mot varierande havsmiljöer.

Maritim verksamhet är en del av Björkholmens planerade identitet och områdets naturvärden har beaktats i detaljplanelösningen. I området bevaras naturstränderna, berghällarna och huvuddelen av det fullvuxna trädbeståndet samt ett av Helsingfors största flyttblock. Naturstränderna finns i områden som bevaras som park i norra och södra delarna av Björkholmen. Strandängen i södra spetsen bevaras i naturtillstånd. 

Då detaljplaneändringen genomförs får området ca 5 000 nya invånare och ca 3 300–4 000 arbetstillfällen.

Frågestund om social och hälsovårdens rekryteringsavtal och begränsningar av sammankomster

I början av sammanträdet ordnades en frågestund. Under frågestunden svarade biträdande borgmästare Daniel SazonovSinikka Vepsäs (SDP) fråga om rekryteringsavtalet mellan Helsingfors stad och privata producenter av social- och hälsotjänster. Borgmästare Juhana Vartiainen svarade på Tuomas Rantanens (Gröna) fråga om begränsningar av sammankomster i kultur- och evenemangsbranschen.

Frågestundens diskussion kan ses på inspelningen av fullmäktiges sammanträde på Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst).

Stadsfullmäktige beslutade dessutom ställa in fullmäktiges sammanträde den 20 oktober och i stället sammanträda onsdagen den 13 oktober. Även motionsbehandlingen den 6 oktober ställdes in.

Alla beslut som stadsfullmäktige fattade på sammanträdet kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsfullmäktiges protokoll kan läsas här (på finska).