Aino Acktén huvilan korjaukset

Helsingin kaupunki on aloittanut Tullisaaren puistossa Laajasalossa sijaitsevan Aino Acktén kesähuvilan teknisen peruskorjauksen loppukeväästä 2023. Töiden arvioidaan valmistuvan loppukesästä 2024.
Huvila ja puistoa

Korjauksilla käynnistämme työn, jolla Aino Acktén huvila saadaan kesäkäyttöön.

Korjaus on suunniteltu huvilan ja sen ympäristön suojeluarvot huomioiden. Aloitamme työt rakennuksen säilymisen turvaavista korjauksista.

Nyt tehtävissä korjauksissa uusimme ensin huvilan talotekniset asennukset ja parannamme painovoimaista ilmanvaihtoa. Lisäksi korjaamme rakenteiden vaurioituneita osia ja vesikaton sekä uusimme kosteusvaurioituneita pinta- ja rakennekerroksia.

Huvilasta on tehty useita kuntotutkimuksia. Töiden edetessä avaamme rakenteita, jolloin tarvittavien korjausten lopullinen laajuus tarkentuu.

Työmaa erotetaan aidoin virkistyskäyttöön jäävästä alueesta

Työmaa perustettiin keväällä 2023. Työmaa-alueelle jää polkuja ja nurmialuetta talon läheltä. Puiston kautta tulee kulkemaan jonkin verran työmaan edellyttämää liikennettä. Työt toteuttaa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Hankesuunnitelma hyväksyttiin huhtikuussa 2023

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi Aino Acktén huvilan teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelman 20. huhtikuuta. Korjauksiin varattiin 2,5 miljoonaa euroa.

Huvilan kunnostus on kiinnostanut kaupunkilaisia, ja korjaushanke sai rahoitusta kaupungin osallistuvan budjetoinnin varoista OmaStadi-äänestyksen kautta.

Rakennukseen ennakoidaan jäävän myös tuleville vuosille korjattavaa, esimerkiksi sisäseinien pintojen entisöinti ja ulkoseinien maalaus.

Aino Acktén huvila on valmistunut vuonna 1877, ja se on suojeltu asemakaavalla. Arkkitehti Theodor Decker suunnitteli kaksikerroksisen uusrenessanssityylisen puuhuvilan kesäkäyttöön. Huvila sijaitsee LaajasalossaTullisaaren puistossa, joka on kulttuurihistoriallisesti, puutarhataiteellisesti ja maisemakuvallisesti arvokas puisto. Kaupunki omistaa rakennuksen.

Huvilan arkihuone. Kuva: Arkkitehdit NRT
Huvilan arkihuone. Kuva: Arkkitehdit NRT