Helsingin pormestari osallistui perjantaina Eurocities-kaupunkiverkoston vierailulle Ukrainaan

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistui Eurocities-verkoston vierailulle Ukrainaan yhdessä seitsemän muun eurooppalaisen kaupungin pormestarin kanssa.
Kokouksen osallistujat suuren neuvottelupöydän ääressä.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistui vierailulle Ukrainaan perjantaina 19.8. yhdessä Riian, Oslon, Lyonin, Marseillen, Firenzen, Ateenan sekä Tiranan pormestarien kanssa. Pormestarit vierailivat pääkaupunki Kiovan lisäksi myös pommituksissa pahoin kärsineissä Buchan, Irpinin sekä Borodyankan kaupungeissa.

Vierailun järjestelyistä vastaisivat Ukrainan presidentin kanslia sekä eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkosto. Vierailun piti toteutua jo aikaisemmin, mutta paikallinen järjestäjä joutui siirtämään sitä. Helsingin pormestarin kutsui mukaan Eurocities-verkoston puheenjohtaja, Firenzen pormestari Dario Nardella.

Eurocities on suurten eurooppalaisten kaupunkien verkosto, joka edistää jäsenkaupunkiensa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä. Ukrainan kaupungeista Harkova, Kiova, Lviv ja Odessa ovat niin ikään Eurocities-verkoston jäseniä.

Eurooppalaiset pormestarit tukevat Ukrainan nopeaa jälleenrakentamista

Pormestarit tapasivat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin lisäksi muun muassa Kiovan pormestarin Vitali Klytškon. Matkan aikana allekirjoitettiin ”Memorandum of Understanding” eli aiesopimus, jossa Eurocities-jäsenkaupungit tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan ja sitoutuvat tukemaan ukrainalaisia kaupunkeja jälleenrakentamisessa.

”Helsinki sekä muut Eurocities-verkoston jäsenkaupungit haluavat yhdessä olla mukana tukemassa Ukrainaa kestävän, turvallisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan luomisessa sodan päätyttyä. Tämä tunne vain vahvistuu, kun on nähnyt Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat järkyttävät seuraukset omin silmin. Aiesopimus on tärkeä signaali, että emme ole unohtaneet ukrainalaisia, vaan mietimme jo miten parhaalla tavalla voimme auttaa Ukrainan kaupunkeja palautumaan meneillään olevasta inhimillisestä kriisistä”, pormestari Vartiainen sanoo.

Aiesopimuksessa korostetaan ympäristöystävällisen, energiatehokkaan, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön rakentamista. Eurocities-kaupungit lupautuvat jakamaan asiantuntemustaan ja tukeaan ukrainalaiskaupungeille muun muassa teknisen osaamisen ja rahoituksen hankkimisessa. Toimenpiteet tarkennetaan ukrainalaisten kaupunkien todellisten tarpeiden perusteella.

Kaupunkien yhteistä ääntä on tärkeä tuoda kuuluville muun muassa EU-rahoituksen osalta, jotta jälleenrakentamiseen varattu apu kohdentuu suurimpaan tarpeeseen. EU on jo aiemmin lupautunut tukemaan Ukrainaa rahoituksen hankkimisessa jälleenrakentamista varten.

Konkreettisia keinoja yhteistyön tiivistämiseksi etsitään

Nyt solmittu aiesopimus on tärkeä viesti Helsingin ja muiden eurooppalaisten kaupunkien vahvasta tahdosta tukea ukrainalaisten kaupunkien jälleenrakentamista konkreettisin tavoin. Sopimuksen allekirjoittivat ja sen toteutumista seuraavat Eurocities-verkoston sekä Ukrainan presidentin alaisuudessa toimivan ja Ukrainan parlamenttia, hallitusta sekä paikallis- ja alueviranomaisia edustava ”Congress of Local and Regional Authorities” edustajat.

”Eurooppalaisilla kaupungeilla on jo pitkään ollut yhteistyötä ukrainalaisten kaupunkien kanssa, mutta nyt yhteistyötä tiivistetään ja solmitaan uusia suhteita, mikä on erityisen hienoa. Helsinki on solminut jo 1990-luvulla ensimmäisen yhteistyösopimuksensa Kiovan kanssa. Nyt on aika laittaa sopimukselle seuraava vaihde silmään ja vierailu on ensimmäinen askel siihen suuntaan. Haluamme kuitenkin löytää konkreettiset tavat tiiviimpään yhteistyöhön, jotta sopimus ei jää pelkästään paperille. Tiimimme Helsingissä tulee tekemään yhteistyötä Kiovan kaupungin henkilöstön kanssa konkreettisten ja oikeiden toimenpiteiden tunnistamiseksi”, Vartiainen jatkaa.

Vierailu oli onnistunut ja kaikki osallistujat olivat tyytyväisiä sopimuksen syntymisestä.

Pormestari Vartiainen matkusti tapaamiseen yhdessä muiden Eurocities-pormestarien kanssa junalla Puolasta. Vierailun ajankohdasta, järjestämisestä ja turvallisuudesta vastasi Ukrainan presidentin kanslia. Vierailusta ei tiedotettu etukäteen turvallisuussyistä.

Lisätiedot pormestarin matkasta:
Mira Keränen
pormestarin erityisavustaja
040 194 7101
mira.keranen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)