Vappua vietetään tänä vuonna Kansalaistorilla – Manta palaa Kauppatorille elokuussa

Vappuaaton lakitustapahtumaa juhlitaan tänä keväänä poikkeuksellisesti Kansalaistorilla. Helsinkiläisten rakastama Havis Amanda -patsas on korjattavana, eikä Mantaa päästä lakittamaan Kauppatorilla. Taideyliopiston opiskelijat rakentavat juhlaan lakitettavan kohteen, joka paljastetaan vappuaattona.
Tänä vuonna helsinkiläistä vappuaattoa vietetään Kansalaistorilla.  Kuva: Heimo Rättyä
Tänä vuonna helsinkiläistä vappuaattoa vietetään Kansalaistorilla. Kuva: Heimo Rättyä

Yksi helsinkiläisen vapun rakastetuimmista perinteistä on Havis Amanda -patsaan lakitus. Mantan ja sitä ympäröivän aukion peruskorjauksen takia lakitustapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti Kansalaistorilla. 

Tapahtuman järjestämisvuorossa on Taideyliopiston ylioppilaskunta. Opiskelijat rakentavat Kansalaistorille lakitettavan kohteen, joka paljastuu vappuaattona. Lakitusshow’ssa ammennetaan elementtejä Havis Amandan yli satavuotisesta historiasta. Esiintyjät ovat Taideyliopiston opiskelijoita niin performanssitaiteen, musiikin kuin kuvataiteen saralta. 

– Tapahtumamme päähenkilö, alkuperäinen Havis Amandan patsas, tulee olemaan omalla tavallaan vahvasti läsnä lakitustapahtumassa”, paljastaa taideopiskelijoista koostuvaa Manta Crewta koordinoiva tuottaja Suvi Vendelin.  

Sekä kaupunki että opiskelijat kannustavat kaupunkilaisia juhlistamaan vappua uudessa paikassa.

– Odotan mielenkiinnolla taideopiskelijoiden ohjelmaa Kansalaistorilla vappuaattona. Pormestarina toivotan kaikki vappujuhlijat tervetulleiksi seuraamaan myös tämän vuoden lakitustapahtumaa! sanoo pormestari Juhana Vartiainen

– Kansalaistori mahdollistaa nyt myös meille taideopiskelijoille tilaa tehdä hyvän vappuaaton show’n ja toivomme yleisön löytävän Kansalaistorille vapun viettoon, jatkaa Vendelin. 

Havis Amandan aukion peruskorjaus valmistuu elokuussa

Havis Amandan aukion peruskorjaustyöt ovat parhaillaan käynnissä.  Kuva: Helsingin kaupunki
Havis Amandan aukion peruskorjaustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsinkiläisten rakastama 115-vuotias Havis Amanda -veistos kunnostetaan ja suihkulähdekokonaisuus ja sen ympäristö peruskorjataan. Pronssissa olevat halkeamat ja reiät korjataan ja patinoidaan. Lisäksi pronssiosille tehdään kokonaisvaltainen pintakonservointi. Veistoskokonaisuuden korjauksesta ja konservoinnista vastaa HAM Helsingin taidemuseo. 

Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan kunnostustyön päätteeksi. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Kaivuutyöt on tehty arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi. Aukion ja taideteoksen peruskorjaus valmistuu elokuussa 2024.