Töölönlahdenpuistoon vesileikkejä, oleskelupaikkoja ja pörriäiskeitaita

Töölönlahdenpuistoon tehdään useita kokeiluluonteisia toimenpiteitä, joilla puiston viihtyisyyttä parannetaan nopeasti jo ensi kesäksi. Alueelle on suunniteltu muun muassa niittyjä, kukkaloistoa ja istutuksia, leikki-, peli- ja oleskelualueita sekä tanssilava. Ensimmäiset työt käynnistyvät huhti−toukokuun vaihteessa.
Suurin osa Töölönlahdenpuistoon toteutettavista toimenpiteistä on poimittu asukkailta tulleista ideoista. Kuva: Havainnekuva puistosta / MASU Planning
Suurin osa Töölönlahdenpuistoon toteutettavista toimenpiteistä on poimittu asukkailta tulleista ideoista. Kuva: Havainnekuva puistosta / MASU Planning

Helsingin kaupunki parantaa tänä vuonna Töölönlahdenpuiston viihtyvyyttä ja lisää sinne toimintoja jo ennen kattavampaa puiston uudistamista. Avoin tapahtumanurmi kylvetään ja istutetaan näyttäväksi kukkaniityksi, joka tarjoaa niin iloa ihmisille kuin ravintoa hyönteisille ja linnuille. Kasvilajisto on valittu niin, että mukana on runsaasti hyönteisten ravintokasveja sekä talventörröttäjäkasveja linnuille ravinnoksi. Puiston keskiosan uusien niittyalueiden lomaan sijoitetaan leikki-, peli- ja oleskelupaikkoja. Alueelle istutetaan myös uusia puita ja pensaita.

Puiston eteläosaan Töölönlahdenkadun viereiselle kiveysalueelle tulee pyöräkeskus, tanssilava sekä uusia istutuksia. Alueelle varataan tilaa myös ketterille kioskeille. Nopeat toimenpiteet ovat pääosin väliaikaisia ja kokeiluluonteisia, mutta esimerkiksi puut istutetaan paikoilleen pysyvästi. Suurin osa toteutettavista toimenpiteistä on poimittu asukkailta tulleista ideoista.

Ensimmäiset rakennustyöt alkavat huhti−toukokuun vaihteessa. Kesäkuussa nurmialueita muutetaan toiminta-alueiksi ja niityiksi. Niittykylvökset suojataan jonkin aikaa harsoilla.

Heinä–syyskuu varataan puistosta nauttimiseen, ja työt ovat tuolloin katkolla. Työt jatkuvat jälleen syksyllä puiden, pensaiden ja sipulikasvien istuttamisella.

Puiston kulkureitit pidetään pääsääntöisesti auki, mutta lyhytaikaisia väylien sulkemisia tulee olemaan. Asiasta tiedotetaan tarvittaessa ja kohtiin asennetaan tällöin kiertoreittiopasteet.

Urakoitsijan kalustoa tulee liikkumaan alueella hetkellisesti. Nämä reitit merkitään vaadituin varoitusmerkein. Rakentamiseen liittyvää liikennettä on pääosin arkisin työaikana.

Karttakuva nopeiden toimenpiteiden sijoittumisesta Töölönlahdenpuistoon. Kuva: MASU Planning
Karttakuva nopeiden toimenpiteiden sijoittumisesta Töölönlahdenpuistoon. Kuva: MASU Planning

Viime vuonna puiston koilliskulmaan toteutettiin kaksi hanketta, jotka asukkaat valitsivat toteutettavaksi OmaStadi-äänestyksessä eli osallistuvan budjetoinnin kautta. ”Nurmikot niityiksi” ja ”Ihania Kirsikkapuita Töölönlahden puistoon pohjoisosaan” ovat hankkeita, jotka myös tuovat vehreyttä alueelle.

Nyt toteutettavat toimenpiteet ovat kokeiluja, joiden avulla Töölönlahdenpuiston viihtyisyyttä parannetaan ennen varsinaisen puistosuunnitelman valmistumista. Kaupunginvaltuusto on varannut puiston parannuksiin tälle vuodelle 1,5 miljoonaa euroa.

Töölönlahdenpuiston idea- ja konseptisuunnitelma valmistuu kesällä 2024. Suunnitelman aineisto julkaistaan myös Kerrokantasi-palvelussa, jolloin sitä on mahdollista kommentoida. Syksyllä 2024 alkaa puistosuunnittelu, johon kuuluu oma vuorovaikutuksensa. Toteutuksen eli puiston pysyvämmän uudistamisen arvioitu aloitus on loppuvuodesta 2026.