Helsingin ja Tallinnan pormestarit tapaavat ja osallistuvat FinestTwins-hankkeen konferenssiin Tallinnassa

FinestTwins-hankkeen konferenssi järjestetään Tallinnassa 25.–27. tammikuuta. Ennen konferenssia Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart tapaavat ja linjaavat Helsingin ja Tallinnan vuosien 2023–2024 yhteistyöstä.
Tapaamisessaan 8.4.2022 Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen allekirjoittivat kaupunkien yhteistyösopimuksen päivitetyn version. Kuva: Helsingin kaupunki / City of Helsinki
Tapaamisessaan 8.4.2022 Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen allekirjoittivat kaupunkien yhteistyösopimuksen päivitetyn version. Kuva: Helsingin kaupunki / City of Helsinki

Helsingin ja Tallinnan yhteistyön painopisteet tulevat liittymään erityisesti innovaatioyhteistyön tiivistämiseen, alueen houkuttelevuuden lisäämiseen ja yhteisen Itämeren hyvinvointiin. Pormestarit keskustelivat yhteistyösopimuksesta edellisen kerran 22.4.2022.  

– Helsingin ja Tallinnan välisen tiiviin yhteistyön tavoitteena on edistää kaupunkien arkisten asioiden, kuten ihmisten, tavaroiden ja palveluiden liikkuvuuden lisäksi elinkeinotoiminnan menestysedellytyksiä ja synnyttää myös jotain uutta. Uuden synnyttäminen vaatii idearikasta ja monipuolista osaamista, jossa kaksoiskaupunkien erinomainen yhteistyö toimii alustana myös uusille kansainvälisille kumppanuuksille, pormestari Juhana Vartiainen toteaa. 

Kahdenkeskisen tapaamisensa lisäksi pormestarit tapaavat molempien kaupunkien alueellisia poliisipäälliköitä ja keskustelevat turvallisuuteen liittyvän yhteistyön tiivistämisestä.

Tallinnaan rakentumassa Helsingin ja koko Viron yhteinen Smart City Centre of Excellence -huippuyksikkö 

FinEst Twins -hankkeessa rakennetaan monialainen FinEst Centre for Smart Cities -huippuyksikkö Tallinnaan. Yksikkö osallistaa kaikki johtavat älykaupunkitoimijat ja sidosryhmät Virossa sekä muodostaa tiiviitä ja pitkäaikaisia korkean tason tiedonvaihto-, tutkimus- ja innovaatiokumppanuuksia helsinkiläisten tahojen kanssa. 

Hanke synnyttää merkittävän valtioiden rajat ylittävän älykaupunki-innovaatioalustan, jonka tavoitteena on muun muassa houkutella kansainvälistä osaamista ja investointeja kaksoiskaupungin muodostamalle innovaatioalustalle sekä toimia ponnahduslautana alueen osaamiselle ja teknologiaratkaisuille kansainvälisesti.  

FinEst Twins -hanke 

FinEst Twins on 1.12.2019 alkanut seitsemän vuoden hanke, jonka 32 miljoonan euron rahoituksesta 15 miljoonaa euroa tulee Horizon2020-ohjelmasta ja loput Viron opetusministeriöltä. Hankekonsortioon kuuluu Suomesta Forum Virium Helsinki ja Aalto-yliopisto sekä Viron elinkeino- ja viestintäministeriö ja Tallinnan teknillinen korkeakoulu, joka toimii hankkeen koordinaattorina. Forum Virium on vetovastuussa 1,67 miljoonan euron työkokonaisuudesta, jossa rakennetaan Urban Open Platform -data-alusta sekä luodaan fiksun kaupunkikehityksen Living Lab. 

FinestTwins -hankkeen vuotuinen konferenssi 25.–27.1.2023 on järjestyksessään kolmas. Konferenssissa esitellään syntyneitä lippulaivahankkeita ja tutkimusideoita.