Suomi jälleen maailman onnellisin maa – Helsingissä tutkitusti onnelliset asukkaat

Tänään julkaistu Maailman onnellisuusraportti listaa Suomen jo seitsemättä kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi. Helsinkiläisten onnellisuutta on puolestaan tutkittu Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa, jonka vastaukset tukevat kansainvälisen onnellisuusraportin tuloksia.
Kirjastot ovat helsinkiläisten  suosittuja ajanviettopaikkoja. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää
Kirjastot ovat helsinkiläisten suosittuja ajanviettopaikkoja. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa, kaupungit ja kunnat vastaavat monista ihmisten arjen palveluista. Näihin kuuluvat muun muassa päivähoito, koulut, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä liikuntapalvelut, jotka tuovat ihmisille hyvinvointia eri elämänvaiheissa.  

— Helsinkiläiset luottavat siihen, että kaupunki järjestää toimivia palveluja ja myös matalalla kynnyksellä pääsyn elämysten kuten kulttuurin ja luonnon äärelle. Helsingissä suunnitteilla oleva uusi, kansainvälisestikin kiinnostava Arkkitehtuuri- ja designmuseo on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten panostamme kaupunkimme tulevaisuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin, kertoo pormestari Juhana Vartiainen.   
 

Helsinkiläisen tekee onnelliseksi meri, kulttuuri, turvallinen asuinympäristö ja julkinen liikenne 
 

Taloustutkimuksen toteuttaman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan helsinkiläiset ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä. Helmikuussa 2024 toteutettuun kyselyyn vastasi noin tuhat yli 15-vuotiasta helsinkiläistä. Heistä lähes yhdeksän kymmenestä (88 %) koki olevansa tyytyväinen elämäänsä tällä hetkellä.  

Helsinkiläisten elämänlaadun keskeisiä tekijöitä ovat vastausten perusteella meri, taide- ja kulttuuritarjonta, turvallinen asuinympäristö sekä viheralueet, puistot ja lähimetsät. Eniten mainintoja keräsi kuitenkin julkinen liikenne, joka takaa sujuvan pääsyn kaikkialle kaupungissa.

Helsinkiläisten onni on arjen pienissä asioissa, esimerkiksi jäätelön syömisessä kaupungin 131 kilometrin pituisella rantaviivalla, saunomisessa omassa kotisaunassa tai yhdessä kaupungin lukuisista julkisista saunoista sekä ystävien kanssa toteutetuissa museo- tai kirpputorikierroksissa, selviää Taloustutkimuksen tutkimuksesta.

World Happiness Report 2024

Maailman onnellisuusraportti on YK:n aloitteesta perustetun voittoa tavoittelemattoman Sustainable Development Solutions Network -järjestön, kyselyjä tekevän Gallupin ja Oxford Wellbeing Recearch Centren vuosittain julkaistava kansainvälinen vertailututkimus. 
 

Taloustutkimus Oy:n kysely

 
Taloustutkimus Oy toteutti helsinkiläisten tyytyväisyyttä ja onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä koskeneen tutkimuksen verkkokyselynä 9.–12. helmikuuta. Vastaamaan kutsuttiin 4 826 helsinkiläistä ja vastauksia saatiin 1 044 eli noin viidennes vastasi kyselyyn. Taloustutkimus toteutti kyselyn kaupungin omistaman Helsinki Partnersin ja mainostoimisto SEKin toimeksiannosta.