Romanien kansallispäivää voi juhlia Helsingissä monin eri tavoin

Helsingin kaupunki järjestää romanien kansallispäivänä koko perheelle suunnattua ohjelmaa. Kansallispäivää voi viettää musiikin, tanssin ja tarinoiden parissa kulttuurikeskuksissa ja kaupunginmuseossa.
Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye konsertoivat Kanneltalossa.  Kuva: Maarit Kytöharju
Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye konsertoivat Kanneltalossa. Kuva: Maarit Kytöharju

Romanien kansallispäivää vietetään maanantaina 8. huhtikuuta. Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ja kaupunginmuseo tarjoavat kansallispäivän ympärillä ohjelmaa, joka vie matkalle Suomen romanien historiaan ja kulttuuriin sekä tarjoaa katsauksen myös nykyhetkeen ja romanikulttuurin merkitykseen Suomessa.

Stoassa järjestetään keskiviikkona 3. huhtikuuta kello 17 luento Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria. Yhdessä Suomen Romaniyhdistyksen kanssa järjestettävässä tilaisuudessa yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Majaniemi johdattaa kuulijat Suomen romanien historian pariin.

Maunula-talossa on esillä Romanien kansallispäivän näyttely maanantaina 8. huhtikuuta. Näyttely käsittelee Suomen romanien monimuotoista historiaa, perinteitä ja nykyaikaa. Valokuvat, tarinat ja esineet tarjoavat ainutlaatuisen näkökulman romanikulttuuriin ja sen merkitykseen Suomessa. Näyttelyn yhteydessä on myös tilaisuus keskustella romanikulttuurista paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa.

Kanneltalossa maanantaina 8. huhtikuuta lavalle nousevat mestarilaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye. Romanilaulujen juuret yltävät Intiaan ja Anatoliaan saakka, ja niissä voi kuulla myös turkkilaisia sävyjä. Laulujen sävelkulku kertoo romanien elämästä ja siitä, millaista nousua ja laskua se on ollut kautta historian. Lapsesta asti laulaneen Hilja Grönforsin rakkaus ja kiinnostus romanien perinteeseen ja musiikkiin johti hänet keräämään romanilauluja. Grönfors on tallentanut jo toistasataa Suomen romanien laulua.

Kaupunginmuseo kutsuu lapsiperheitä Romani-juhlaan viettämään kansallispäivää tarinoiden, maistiaisten, musiikin ja tanssin parissa sunnuntaina 14. huhtikuuta kello 14–15. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ad Astra ry:n kanssa.

Romanien kansallispäivän ohjelma lyhyesti

 

Ke 3.4. klo 17, Stoa, luentosali (Turunlinnantie 1)
Luento: Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria, Päivi Majaniemi. Vapaa pääsy. 
Tutustu luentoon Ilmonetissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ma 8.4. klo 9.30–15, Maunula-talo, Metsäpurosali (Metsäpurontie 4)
Näyttely Suomen romanien historiasta ja kulttuurista
Näyttelyssä käsitellään Suomen romanien monimuotoista historiaa, perinteitä ja nykyaikaa. Näyttelyyn kuuluu valokuvia, tarinoita ja esineitä. Vapaa pääsy. 
Tutustu näyttelyyn Maunula-talon sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ma 8.4. klo 18 Kanneltalo, konsertti- ja teatterisali (Klaneettitie 5)
Hilja Grönfors & Latšo Džinta -konsertti. 
Tutustu konserttiin Kanneltalon sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Su 14.4. klo 14–15 Kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16–18
Romani-juhlat lapsiperheille tarinoiden, maistiaisten, musiikin ja tanssin perissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ad Astra ry:n kanssa. 
Tutustu tapahtumaan kaupunginmuseon sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)