Vappuaattoa vietetään Kansalaistorilla ja ympäri Helsinkiä – Voit seurata lakitustapahtumaa myös Helsinki-kanavalla

Vappuaaton lakitustapahtumaa juhlitaan tänä vuonna Kansalaistorilla. Helsinkiläisten rakastama Havis Amanda -patsas on korjattavana, mutta tapahtumassa ammennetaan elementtejä Mantan yli satavuotisesta historiasta. Lakitusta voi seurata myös suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalta.
Vappuaaton lakitustapahtumassa Kansalaistorilla ammennetaan elementtejä rakkaan Havis Amanda -patsaan yli satavuotisesta historiasta. Kuva: Helsingin kaupunki
Vappuaaton lakitustapahtumassa Kansalaistorilla ammennetaan elementtejä rakkaan Havis Amanda -patsaan yli satavuotisesta historiasta. Kuva: Helsingin kaupunki

Yksi helsinkiläisen vapun rakastetuimmista perinteistä on Havis Amanda -patsaan lakitus. Mantan ja sitä ympäröivän aukion peruskorjauksen takia lakitustapahtumaa juhlitaan poikkeuksellisesti Kansalaistorilla. Tapahtuman järjestämisvuorossa on Taideyliopiston ylioppilaskunta.  

Opiskelijat ovat luoneet Kansalaistorille lakitettavan kohteen, joka paljastuu vappuaattona. Lakitusshow’ssa ammennetaan elementtejä Havis Amandan yli satavuotisesta historiasta. Esiintyjät ovat Taideyliopiston opiskelijoita niin performanssitaiteen, musiikin kuin kuvataiteen saralta.

Taideopiskelijoiden tuottama ohjelma alkaa vappuaattona 30.4. kello 16.30 Reborn-kokoonpanon tiivistunnelmaisella näytellyllä oopperalla. Tämän jälkeen yleisöä tanssittaa videoteoksen kera folk-henkinen yhtye Kvarty Five x Leo Harald, josta tunnelma siirtyy nostattavaan poppiin Flok-acapellayhtyeen toimesta. Tanssin ja vapun huumaan yleisön vie Glitch DJ-tyylisellä taidemusiikilla performanssitaiteilijoineen.  

Tunnelma tiivistyy taideopiskelijoiden teoksen lakitukseen nostureiden avustamana kello 18. Alkuperäinen Havis Amandakin vierailee tapahtumassa, jonka aikana nähdään fyysisesti muualla sijaitsevan aidon Mantan lakitus.  

Lakituksen jälkeen yleisön viihdyttämisestä vastaa vappuaaton pääesiintyjä, pop-rock yhtye Tiikerin vuosi, joka myös ensiesittää Havis Amandalle sävelletyn kappaleensa.

Ohjelma Kansalaistorilla

Kello 16.30 – Reborn  
Kello 16.50 – Kvarty Five x Leo Harald  
Kello 17.20 – Flok  
Kello 17.40 – Glitch  
Kello 18 – Taideyliopiston opiskelijoiden luoman teoksen lakitus 
Kello 18–18.30 Pääesiintyjä: Tiikerin vuosi  

Tapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla klo 16.30 alkaen.  
Lähetys Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Kansalaistorin ja Esplanadin ympäristöissä vappuna liikennerajoituksia

Mannerheimintie välillä Arkadiankatu – Runeberginkatu on suljettu moottoriajoneuvoilta 30.4. kello 16–20 Kansalaistorin lakitustapahtuman takia.  

Esplanadit muutetaan pihakaduiksi Mannerheimintien ja Unioninkadun välillä vappuaatosta 30.4. kello 15 alkaen. Muutos on voimassa vappupäivään 1.5. kello 20 saakka.  

Tehtaankadulla on pysäköinti kielletty 30.4.–1.5. raitioliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi. Kielto koskee koko Tehtaankatua ja toteutetaan siirtokehotuksilla. 

Liikennerajoituksilla turvataan muun muassa joukkoliikenteen sujuvaa liikennettä vapun tapahtuma-alueilla.
Liikennerajoituksilla turvataan muun muassa joukkoliikenteen sujuvaa liikennettä vapun tapahtuma-alueilla.

Kaupungin siisteydestä huolehditaan lisävessoin ja -roskiksin

Kaupunki järjestää vapun juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle. Kaivopuistossa juhlijat voivat taas lajitella jätteet muovin, lasin, kartongin ja biojätteen keräysastioihin kolmessa paikassa. Keskustan puistoihin on varattu 193 käymälää ja 53 pisoaaria.

Helsingin kaupunki järjestää perinteisen kuohuviinipullojen keruun Kaivopuistossa. Kun palauttaa pisteeseen 20 kuohuviinipulloa, saa leffalipun. Lippuja on jaossa 1300. Painavat kuohuviinipullot päätyvät Palautuspakkaus Oy:n kautta lasivillan raaka-aineeksi.

Nuorisotyö on tukena myös vappuna  

Vappuaaton iltana ja -yönä nuorten auttamisoperaatio kohtaa nuoria Helsingin keskustassa ja nuorten yleisesti suosimilla alueilla. Nuoria autetaan noin 150 ammattilaisen ja vapaaehtoisen voimin muun muassa keskustelemalla, antamalla ensiapua ja ohjaamalla tarvittaessa sairaalahoitoon. Nuorisopalvelut yhteistyökumppaneineen kehottavat vanhempia keskustelemaan nuoren kanssa siitä missä, miten ja kenen kanssa vappua vietetään. Poliisi ja ensihoito ovat myös nuorten apuna ja tarvittaessa soittavat vanhemmille tuntemattomasta numerosta, johon kannattaa etenkin vappuna vastata.

Kulttuurikeskuksissa juhlitaan koko perheen vappua

Annantalo järjestää suositun AnnanHouse-diskon tiistaina 30.4. kello 16 alkaen. Vinksin vonksin vappu -teemaisen diskoillan aikana voi tanssin lomassa osallistua erilaisiin työpajoihin ja tavata klovni Kukkuluuruun.  

Kulttuurikeskus Stoan vappudiskoissa tiistaina 30.4. löytyy jokaiselle jotakin: kello 15 alkaa K-60 disko, jossa musiikista vastaa DJ Lord Fatty, ja kello 18 alkavassa Skidit-diskossa mukana menossa ovat muun muassa DJ Hermanni ja Robo-maskotti.  

Stoan vappuaaton ohjelmassa on myös koko perheen puuhaa erilaisissa työpajoissa.  

Malmitalon vappuetkoja vietetään jo lauantaina 27.4. Ladies First Big Bandin tahtiin.

Linnanmäen huvipuisto avaa ovensa vappuaattona 30.4. kello 12.30. Huvipuistossa vietetään Lasten Vappua, jolloin luvassa on monenlaista lapsille suunnattua ohjelmaa. Esimerkiksi Rolle Pelle ja kaverit lakittavat puiston karhupatsaan kello 18.

Keskiviikkona 1.5. eli  vappupäivänä vapun vietto kokoaa kaupunkilaisia muun muassa Kaivopuistoon ja Kaisaniemenpuistoon. Erilaisia vapputapahtumia, kuten konsertteja, vappumarsseja ja -lounaita järjestetään ympäri kaupunkia.  

Helsingin kaupunginorkesterin Vappumatineassa musiikilliset raja-aidat jalostuvat vappuhuiskiksi, kun Marzi Nyman kietoo sävelserpentiininsä pääkaupungin parhaimman vapputradition ympärille. Vappumatinea Musiikkitalossa keskiviikkona 1.5. kello 12 ja kello 14. 

Lisää vappuisia tapahtumia löydät kaupungin tapahtumakalenterista. 
Tapahtumat.hel.fi  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pelastuslaitoksen ensihoito liikkuu pyörillä ja mönkijällä

Pelastuslaitoksen ensihoito liikkuu keskustassa vappuaattona ambulanssien lisäksi myös sähköpyörillä ja mönkijällä. Pyörillä ensihoitajat tavoittavat ensihoitoa tarvitsevat ihmiset suurissa ihmisjoukoissa paremmin kuin autolla. Ensihoidon polkupyörät on varusteltu lähes samoin kuin ambulanssitkin. Kiireellisessä hätätilanteessa pitää soittaa hätänumeroon 112.

Pelastuslaitos tekee 24 tunnin vappuliven omilla somekanavillaan @stadinbrankkari. Live alkaa 30.4. kello 9 ja päättyy 1.5. kello 9. Päivän aikana nähdään muun muassa miten Suomenlinnan asema avataan sekä kuullaan vappukuulumisia eri pelastusasemilta. Ohjelmassa on myös päivittäistä onnettomuusviestintää ja väestönsuojelua. Tarkoituksena on tuoda pelastuslaitoksen toimintaa tutuksi kaupunkilaisille.