Lähes 15 000 polkupyörää ja yli 200 000 matkustajaa – uusi lautta on kulkenut jo vuoden ajan

Laajasalon Kruunuvuorenrannan ja Helsingin keskustan välinen lauttayhteys täyttää vappuna vuoden.
Lautta liikennöi Laajasalon ja Helsingin keskustan välillä ympäri vuoden. Kuva: Nina Talmen
Lautta liikennöi Laajasalon ja Helsingin keskustan välillä ympäri vuoden. Kuva: Nina Talmen

Vappuna 2023 liikennöinnin aloittanut lautta kuljetti heti ensimmäisen viikkonsa aikana yhteensä 5 784 matkustajaa. Suosio on jatkunut myös sen jälkeen, ja tämän vuoden huhtikuun alkuun mennessä lautalla oli kulkenut yhteensä 212 148 henkilöä.

Suosituin kuukausi oli viime vuoden kesäkuu, jolloin matkustajia oli 31 862 ja hiljaisin kuluvan vuoden tammikuu, jolloin kyytiin nousi 10 305 matkustajaa. Polkupyöriä lautalla on kuljetettu vuoden aikana 14 663 kappaletta.

Vaikka lautta ajoi talvikauden aikana peräti 4 183 vuoroa, vain kolme vuoroista jäi ajamatta sääolosuhteiden vuoksi. Kesäkausi mukaan laskettuna vuoroja on ollut yhteensä huhtikuun alkuun mennessä yhteensä 7 717.

Matkustajat tyytyväisiä

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan lauttaliikenteen kysyntää ja tarvetta arvioidaan liikennöinnin aikana ja liikennöintiä jatketaan enintään Kruunusiltojen valmistumiseen asti. Tämänhetkisen arvion mukaan Kruunusillat-yhteys valmistuisi vuoden 2026 lopussa ja raitiotien matkustajaliikenne käynnistyisi vuonna 2027.

Matkustajat ovat antaneet lauttaliikenteelle kiitosta. HSL:n tammikuun 2024 tyytyväisyystutkimus paljasti, että 90 prosenttia vastanneista nauttii lauttamatkustamisesta ja talvikaudella 70 prosenttia valitsi lautan työmatkansa nopeuttamiseksi. Talvioloilla ei ollut vaikutusta kokonaistyytyväisyyteen, joka on pysynyt korkeana.

Lautta on kerännyt kiitosta myös ystävällisestä palvelusta, ja yli puolet matkustajista arvioi, että lauttayhteys lisää joukkoliikenteellä matkustamista.

Laajasalon ja keskustan välillä voi matkustaa nyt lautalla! Katso videolta, miltä reitin varrella näyttää.